Najveća bavarska zabava – Oktoberfest (foto)

Objavljeno: 29. 9. 2012 u 12:42h

S dva udarca čekića gradonačelnik Minhena, Kristijan Ude, načeo je prvo ovogodišnje bure piva i riječima „O’ zapft ist!“ svečano otvorio 179. Oktoberfest. Točenju prve krigle piva u šatoru Šotenhamel prethodila je svečana parada predstavnika minhenskih pivara i drugih udruženja u tradicionalnim bavarskim nošnjama.

Uprkos prilično vlažnom vremenu, prvi vikend Oktoberfesta posjetilo je 850.000 gostiju iz svih krajeva Njemačke, ali i svijeta, a u samo dva dana prodano je oko milion litara piva. Tokom cijelog Oktoberfesta, koji se ove godine održava od 22. septembra do 7. oktobra, procjenjuje se da će 8 miliona ljudi posjetiti Minhen u potrazi za zabavom koju ovaj festival nudi.

Oktoberfest je raj za ljubitelja piva, a pored ovog pjenušavog napitka, ovaj festival posetiocima nudi i ukusne bavarske kobasice i druge specijalitete. Za nešto mlađe posjetioce atraktivne su razne vožnje, vrteške, tornjevi s kojih se propada velikom brzinom, ali i razne vašarske igre.

Veliki broj stranaca svake godine posjećuje Oktoberfest, a među njima su i državljani Amerike i Australije koji smatraju da je ovaj festival jedan od najboljih na svijetu.

„Super smo se proveli na Oktoberfestu! Obožavamo pivo koje se proizvodi specijalno za ovaj događaj. Nabavili smo sebi i tradicionalnu nošnju. Već smo odlučili da se vraćamo sljedeće godine“, kazali su mladi Amerikanci.

„Pjevali smo, plesali, popili dosta piva… Nazdravljali smo i smijali se po čitav dan. Hvala Minhenu na nezaboravnom provodu“, rekao je posjetilac iz Austalije.

Oktoberfest se održava u samom centru Minhena na Terezinoj poljani (Theresienwiese), gdje su se prije više od 200 godine održavale konjske trke povodom vjenčanja bavarskog princa Ludviga I i saksonske prinzece Tereze. Taj je događaj prerastao u tradicionalno godišnje okupljanje i najveću narodnu zabavu u Bavarskoj.

Za Oktoberfest Minhenske pivare proizvode posebno Wiesn pivo s većim postotkom alkohola, a festival traje šesnaest dana, počinje svake godine krajem septembra i završava u oktobru.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/najveca-bavarska-zabava-oktoberfest-foto/||CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)