Lice kao otvorena knjiga

Objavljeno: 14. 9. 2012 u 15:52h

Drevni Kinezi vjerovali su da je lice odraz unutrašenjeg duha osobe. U srednjovjekovnoj Evropi, ljepota se smatrala vrlinom, dok je ružnoća bila znak zla. Čak i u modernim vremenima, frenologija, disciplina koja proučava oblik glave, koristila se kako bi se identifikovali mogući kriminalci.

I dok je nauka odbacila ove, nekad moderne ideje, postoje neki aspekti lica koji nam omogućavaju da procijenimo osobu. Postoji oko 100 dijelova lica koji se mogu analizirati u komunikacijskom smislu, no mi ćemo predstaviti samo najosnovnije.

Oblik lica

Okruglo: Osoba ovog oblika lica posjeduje emocionalni karatker te je osjećajna i brižna. Ovakve osobe traže stabilnu i dugotrajnu vezu.

Duguljasto: Ovaj tip smatra se vrlo praktičnim, metodičnim, s tendencijom da previše radi. Mogu imati narcisoidni karakter koji može dovesti do problema u vezi.

Kockasto: Ovo lice povezano je s vatrom, te se osoba može činiti agresivnom, ambicioznom i dominantnom. Osobe s ovim licem imaju oštar, analitički um, te su odlučne.

Trouglasto: Ovaj tip lica tradicionalno se povezuje s mršavom fizionomijom te intelektualnim sposobnostima. Kineska tradicija povezuje ovo lice s kreativnošću i senzibilnošću, kao i vatrenim temperamentom.

Čelo

Široko čelo navodno je znak praktičnosti i mudrosti, te predstavlja idealističnu osobu koja ima puno ideja. Ukoliko je vaše čelo ravno, to indicira osobu koja je pragmatična, logična, te se izražava kroz činjenice. Ukoliko imate veliko čelo, to označava sanjara, osobu koja treba čvrsto tlo pod nogama kako bi ostvarila svoje ambicije.

Oči

Kako prepoznati da neko laže? Kako navodi Richard Bandler i njegove ideje neuro-lingvističkog programiranja, prema načinu i smjeru gdje osoba gleda, može se prepoznati o čemu razmišlja.

Ukoliko postavite osobi pitanje, a ona pogleda udesno (vama lijevo), to znači da koristi kreativnu stranu mozga, što indicira vizualnu konstrukciju. Ukoliko gleda ulijevo, osoba koristi vizualnu memoriju, te vjerovatno govori istinu. Suprotno od toga, gledanje udesno ukazuje na laž.

Oblik oka takođe može mnogo toga otkriti. Ispupčene oči koje sjaje, otkrivaju osobu nervoznog temperamenta. Neravnomjerno raspoređene oči, sugerišu osobu koja stvari posmatra iz različitih perspektiva, te često ima problema s vlastitim integritetom.

Uvučene oči karakterišu ljude intenzivne, posesivne prirode, te se često povezuju s kreativnim ličnostima.

Izvor: Metro-portal.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/lice-kao-otvorena-knjiga/||CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)