Evo kako je Sveti Nikola postao Djed Mraz

Objavljeno: 19. 12. 2017 u 15:35h

Krajem decembra, mališani širom svijeta sastavljaju spisak želja i šalju ih krupnom deki koji živi na Sjevernom polu i nosi neobično crveno odjelo.

Opšte je poznato da je Djed Mraz inspirisan hrišćanskim svecem, ali ne i kako je čuveni episkop postao simbol Božića.

Sveti Nikola živio je krajem trećeg i početkom četvrtog vijeka u Maloj Aziji, gdje je bio episkop Mire Likijske.

Bio je poznat po svojoj velikodušnosti – kao mladić je izgubio oba roditelja i naslijedio njihovo bogatstvo, pa je rado pomagao siromašnima.

Postoji mnogo legendi o njegovom životu, a jedna od najpoznatijih svakako je priča o tome kako je Sveti Nikola započeo običaj koji je danas veoma zastupljen širom svijeta, posebno u zapadnoj kulturi: kačenje čarapa u kojima se kriju pokloni.

Navodno je jedne večeri Sveti Nikola Čudotvorac kroz dimnjak kuće jedne siromašne porodice bacio vreću punu zlata. Ono je palo pravo u čarapu, koja je bila okačena iznad ognjišta kako bi se brže osušila. Zbog svoje skromnosti, molio je čovjeka koji ga je jedne večeri spazio da nikome ne otkrije njegovu tajnu, ali ova priča nije dugo ostala skrivena.

Priča o nastanku Djeda Mraza

U XVI vijeku, legende i običaji vezani za Svetog Nikolu u sjevernoj Evropi bivali su sve manje uticajni i zastupljeni. Neko je, međutim, morao da isporuči poklone namjenjene najmlađima, pa je na tlu današnjeg Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske (posebno u današnjoj Engleskoj), korišćen lik iz starih priča nazvan “Otac Božić”.

Slično je bilo i u Francuskoj, gdje je nazvan identično – Père Nöel. U Njemačkoj je nazivan Christkind i prikazivan kao beba zlatne kose, simbol novorođenog Isusa Hrista.

Ubrzo po osnivanju Sjedinjenih Američkih Država, doseljenici su ga pominjali kao Kris Kringle, a holandski imigranti u Americi širili su stare priče, u kojima su Kris Kringle i Sveti Nikola uobličeni u jedan lik – Sinterklaas i, kasnije, Santa Claus. U decenijama koje su usljedile, on je nazivan na različite načine širom planete, ali se legenda o starijem čovjeku velikog srca koji sprema najljepše poklone za dobru djecu zadržala.

Djeda Mrazov izgled

Česta je zabluda da je Djeda Mrazovo crveno-bijelo odjelo poteklo iz reklame za jedan popularni brend. Mnogo prije nego što je poznati napitak prvi put napravljen, Sveti Nikola je prikazivan u odjeći crvene boje. U viktorijansko doba on je slikan u zelenim, crvenim, plavim i braon odorama, ali je crvena boja bila najzastupljenija.

Izvor: story.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.