Profesor pravi skulpture od krede (Foto)

Objavljeno: 15. 3. 2015 u 13:14h

Andrej Jovandić (30) iz Banjaluke, koji je po struci diplomirani profesor sociologije i filozofije, bavi se izradom skulptura od školskih kreda.

Njegova umjetnička karijera krenula je kada je imao 15 godina i kada se bez ičije pomoći  počeo baviti ovim vidom kiparstva.

Pored školske krede, koja mu predstavlja omiljeni materijal, koristi i druge materijale.

“S obzirom na to da sam disleksičar i da drugačije percipiram i sveobuhvatnije shvatam i vidim stvarnost, mogu i preciznije manipulisati osobinama predmeta u stvarnosti. Kreda mi je bila najdostupnija i bilo ju je lako oblikovati. U izradi skluptura mi niko nije pomagao jer niko ih ne vidi i ne doživljava kao ja”, kaže Jovandić.

Osim što se bavi izradom sitnih predmeta od školske krede, Jovandić izrađuje  i predmete od drugih građevinskih materijala, kao što su gips, rigips, siporeks, bakrena žica, glinamol, staklo, a ponekad uzima i ostatke kućica od puževa koje pronalazi u prirodi da napravi zamišljena  dijela.

Da bi napravio sitne skulpture, pored školske  krede, potrebno mu je nekoliko manjih  šarafcigera i šmirgl-papir, ali i dosta strpljenja i volje.

“Nemam određeno doba dana  kada se bavim izradom   skulptura, izrađujem ih i  noću, a svako stvaralaštvo je povezano s raspoloženjem, događajima  i vizuelnim doživljajima. Kako bih izradio jednu ovako sitnu skulpturu inspiraciju pronalazim u stvarnosti, u umjetničkim djelima, prirodi i  arhitekturi”, ističe Jovandić.

Jovandić u kolekciji ima stotinak  skluptura i nije mu   cilj da ih  prodaje, već da ih jednog dana izloži kako bi ih što više ljudi moglo vidjeti.

“Dosad se nisam bavio primijenjenom umjetnošću i  dizajnom. Skulpture koje sam dosad izradio su apstraktne. Moj način razmišljanja stvaranja je proces neverbalnog razmišljanja i odvija se na multidimenzionalnoj ravni”, kaže ovaj umjetnik.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/profesor-pravi-skulpture-od-krede-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])