Otvoren Međunarodni festival mladog glumca “Zaplet-04”

Objavljeno: 25. 10. 2012 u 13:29h

Međunarodni festival mladog glumca “Zaplet-04” otvoren je sinoć u Gradskom pozorištu “Jazavac” predstavom Studentskog pozorišta Banjaluka, “Sutra je ispit”. Naime, ovim festivalom “Jazavac” je ušao u sedmu sezonu postojanja.

Ovogodišnji festival prepoznatiljiv je po tome što u takmičarskoj večeri pravo učešća imaju i studenti sa Akademije umjetnosti u Banjaluci. Ovim se pruža šansa mladim glumcima da se pokažu i dokažu pred širom publikom, a istovremeno i da se pridruže poznatijim starijim kolegema.

Međutim, “Zaplet-04” nije prepoznat kao jedan od bitnijih kulturnih događaja u RS i nije podržan od strane institucija kulture, te je program prilagođen finansijskim okolnostima.

Mario Lukajić, glumac i jedan od osnivača GP “Jazavac”, veoma je razočaran situacijom u kojoj se pozorište trenutno nalazi. On kaže da Ministarstvo prosvjete i kulture ove godine nije podržalo nijedan njihov projekat.

„Ja više namam komentara na vladu niti na Ministarstvo prosvjete i kulture. Mi jednostavno nismo prepoznati, ne znam koji je razlog i nije mi jasno do kad će se takva situacija odvijati. Da li je to do ljudi koji rade u Ministarstvu? Ne možemo se stalno pravdati na nedostatak finansijskih sredstava. Ako nema novca onda se proporcionalno treba smanjiti na ostalim stvarima, ne možemo organizovati ostale festivale i trošiti novac, a druge gasiti svjesno. Ne možemo podržavati neke organizacije, finansirati ih iz budžeta, a druge ne. To znači da je u pitanju kulturna politika koju ja ne razumijem“, kazao je Mario.

On je takođe naglasio da u ovoj sezoni neće biti novih predstava s obzirom na tešku situaciju. Međutim, Mario smatra da je problem većih razmjera, te da je odnos institucija RS prema kulturi neprihvatljiv.

„Razočaran sam u odnos prema kulturi, prema umjetnicima u RS. Nije ovo problem samo “Jazavca”, s ovim problemom se susreću sve umjetničke organizacije u RS i svi umjetnici. Mi svake godine slušamo istu priču da nema novca, ja to jednostavno kao građanin, ali i umjetnik ne želim prihvatiti“, rekao je Mario.

Od osnivanja (2006. godine) do danas, u GP “Jazavac” se odigralo više od 250 repriznih predstava, 13 premijera, a posjetilo ga je preko 50.000 građana.

Tokom festivala Zaplet-04, koji traje do 26. oktobra, razne predstave će se odigrati na daskama “Jazavca”. U okviru glavnog programa planiran je okrugli sto ili razgovor sa glumcima iz predstave nakon predstave, a u pratećem programu ljubitelji drame moći će da čuju neke od radio drama mladih dramaturga iz Banjaluke u programu pod nazivom Playradio.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/otvoren-medunarodni-festival-mladog-glumca-zaplet-04/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])