Oživljavanje jezika plemena Wampanoag u Banjaluci!

Objavljeno: 4. 10. 2012 u 12:04h

Projekcija dokumentarnog filma „Mi još živimo ovdje“, američke rediteljke Anne Makepeace održana je sinoć u Domu omladine u Banjaluci.

Film govori o kulturi i jeziku indijanskog plemena Wampanoag. Rediteljka filma Anne Makepeace rekla je da glavni lik, lingvistkinja Jessie Little Doe Baird, vodi projekat oživljavanja jezika svojih predaka, jezika koji je prestao da se govori prije sto godina.

“Tema ovog filma je kultura, i to kultura koja može nestati na jedno vrijeme, ali uvijek će se vratiti. Ovo je o jednom indijskom plemenu i o njihovom izgubljenom jeziku, koji se vratio nakon nekog vremena. Osnovna poruka ovog filma je da je indijska kultura tako jaka da čak i nakon četiri stotine godina od kolonizacije uvijek može da se vrati jer je kultura ono što je dio čovjeka”, rekla je Anne Makepeace.

Ona je dodala da je na ovom dokumentarnom filmu počela raditi prije tri godine.

“Kada se pravi jedan dokumentarni film potrebno je biti otporan na sve što bi moglo da se desi, biti uporan i dati dosta srca. Kada se susretnemo sa nekim preprekama, kao što su prepreke karaktera, potrebno je dosta upornosti da se sve to prevaziđe”, istakla je Anne.

Projekciji filma prisustvovala je i Rachel Gandin Mark, projekt administrator u American Film Showcase.

“American Film Showcase je program koji predstavlja američke igrane, dokumentarne i animirane filmove publici širom svijeta, kako bi se publika bolje upoznala sa tradicijom i kulturom američkog naroda”, rekla je Rachel Gandin Mark.

Projekciju filma u Banjaluci organizovao je Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus u saradnji sa Kancelarijom za odnose sa javnošću Američke ambasade BiH.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/ozivljavanje-jezika-plemena-wampanoag-u-banjaluci/||claudebot