U Banjaluci održana javna debata „Uspostavljanje minimuma socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti“

Objavljeno: 28. 5. 2015 u 17:03h

U Banjaluci je juče održana javna debata „Uspostavljanje minimuma socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti“ u organizaciji Fondacije za socijalno uključivanje (FSU u BiH) i Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) – Sekretarijata Koalicije marginalizovanih grupa u Bosni i Hercegovini – KOMA, uz podršku USAID-a. Debata je organizovana u okviru istoimene kampanje, čiji je cilj donošenje odgovarajućih mjera za uspostavljanje minimuma socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti (npr. izmjena i dopuna zakona o socijalnoj zaštiti ili akata koji regulišu ovu materiju ili donošenje novih, posebnih akata).

“Ne tražimo ništa nemoguće i ne želimo da budemo tzv. socijalni slučajevi. Sada, kada se provode socijalno-ekonomske reforme, prilika je da se aktivnije odnosimo prema onima koji donose propise i da predlažemo i kreiramo neka rješenja koja će doprinijeti opštem boljitku”, naveo je Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske i uvodničar javne debate.

Dr Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju, naglasio je da sistem socijalne zaštite nema nikakav uticaj na smanjenje siromaštva u BiH, kao što se može vidjeti poređenjem rasta siromaštva i smanjenja udjela najsiromašnijih u primanjima iz sistema socijalne zaštite.

„Sistem je socijalno nepravedan, statusno zasnovan i relativno velika davanja nemaju za cilj pružanje socijalnog minimuma. Naknade najčešće ne dobijaju oni kojima je podrška najpotrebnija“, napominje Papić.

U okviru kampanje za uspostavljanje minimuma socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti održane su ukupno tri javne debate (prva je održana 15. aprila u Mostaru, a druga 6. maja u Sarajevu), nakon kojih članice Koalicije planiraju intenzivnije zagovaračke aktivnosti i direktan pritisak na relevantna ministarstva i institucije.

Nosilac kampanje, Koalicija marginalizovanih grupa u BiH – KOMA, okuplja pojedince, nevladine organizacije, društveno odgovorne firme i socijalna preduzeća u misiji rješavanja prioritetnih problema u sektoru ljudskih prava marginalizovanih grupa. KOMA trenutno broji 62 članice iz cijele BiH i cilj joj je da putem javnog zagovaranja direktno utiče na proces donošenja javnih politika u ovoj oblasti.

Zaključci javnih debata će biti podloga za buduće djelovanje Koalicije KOMA.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.