Za sljedeću godinu 200 miliona evra

Objavljeno: 13. 12. 2011 u 11:11h

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ primila je zahtjev Republike Srpske da zajedno sa Evropskom investicionom bankom finansira izgradnju autoputa Banjaluka – Doboj, potvrdio je šef Kancelarije EBRD-a u BiH Libor Krkoška.

Evro paleta

Krkoška je pojasnio da će zahtjev RS biti upućen menadžmentu EBRD-a na razmatranje i da očekuje da će konačan odgovor biti poznat u prvom kvartalu naredne godine.

Navodeći da EBRD planira da naredne godine za BiH obezbijedi 200 miliona evra, Krkoška je rekao da će ova banka 2012. godine biti fokusirana na infrastrukturu, energiju i privatni sektor.

 “U transportnom sektoru, osim isplate po već potpisanim ugovorima, voljeli bismo da radimo na novim dionicama ključnih transportnih ruta. Ne govorim samo o koridoru Pet ce, već o svim ključnim rutama za koje trenutno ne postoji novac”, rekao je Krkoška i dodao da će mnogo pažnje biti posvećeno sistemima vodovoda i otpadnih voda.

Krkoška je rekao da je EBRD spreman da pruži finansijsku podršku za privatizaciju velikih državnih preduzeća i najavio da su efikasna i brza implementacija projekata EBRD-a jedno od glavnih pitanja koja će biti razmatrana u narednom periodu.

“Imali smo dovoljan napredak u posljednjih nekoliko mjeseci da bismo sa samopouzdanjem mogli reći da ćemo naredne godine isplatiti oko 100 miliona evra za projekte u javnom sektoru koji su već odobreni”, rekao je Krkoška za “Dnevni avaz”.

Šef kancelarije EBRD- kaže da je BiH u veoma dobroj poziciji da privuče znatno više stranih investicija nego što je to trenutno slučaj. “BiH će za 18 mjeseci biti na granici EU. Uz to, ima višak električne energije, jaku industrijsku bazu i prirodne resurse. To sve pogoduje privlačenju investitora”, naveo je Krkoška.

Izvor: SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati