Ugrožen bezvizni režim

Objavljeno: 15. 12. 2011 u 14:18h

Izvjestilac za viznu liberalizaciju Evropskog parlamenta Tanja Fajon kaže da postoji realna opasnost da se zemljama zapadnog Balkana ponovo uvede vizni režim za zemlje “šengena”, ukoliko hitno ne bude riješen problem lažnih azilanata.

Bosanski pasoš

Bosanski pasoš

Navodeći da se u okviru evropskih institucija razgovara o mehanizmu suspenzije bezviznog režima, Fajonova je navela da je riječ o mehanizmu koji je predložila Evropska komisija u junu, kao reagovanje na talas lažnih azilanata koji su putovali u Belgiju, Švedsku, Luksmeburg, Njemačku…

“Ako mehanizam bude usvojen, zemlje članice EU će imati mogućnost da nekoj trećoj zemlji, ne samo zapadnog Balkana, već bilo kojoj suspenduju bezvizni režim naprije na pola godine, a postoji mogućnost da to produži i na devet meseci. A konačno, moguće je da zemlju stave na `crnu listu`”, pojasnila je Fajonova za “Večernje novosti”.

Ona je navela da se sada razgovara o uslovima koji treba da se nađu u ovom mehanizmu i dodala da bi novi mehanizam, kada sve bude dogovoreno, mogao da stupi na snagu tokom sljedeće godine.
“Zemljama članicama se veoma žuri”, rekla je Fajonova, ističući da je u atmosferi koja danas vlada u EU, situacija opasna za zapadni Balkan i Srbiju.

Izvor: SRNA


Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Međunarodno priznati IT kursevi