Vanredno stanje u Vlasenici, vjetar se ne smiruje (Video)

Objavljeno: 12. 12. 2017 u 20:59h

Nije bilo druge nego proglasiti vanredno stanje u Vlasenici nakon što se na tu opštinu sručilo olujno nevrijeme koje malo ko pamti.

Vjetrovi se dva dana ne smiruju i ”udaraju” čak i do 100 na sat, noseći sve pred sobom. Od sanacije, zasad, nema ništa jer i dalje duva. Ljudi se hvataju za glavu i jedni drugima pomažu koliko mogu. Mitru Laziću nije ostalo ništa drugo nego da se isplače nakon sto mu je vjetar odnio krov sa kuće.

“Kuću sam ja napravio od svojih deset prstiju, u kreditima sam, ne znam šta da kažem”, ističe Lazić.

“Pokušavamo da spasimo što se da spasiti, da li ćemo spasiti vidjećemo, ali nadamo se i moramo to uraditi”, rekao je Miladin Pejanović.

Osim sto je nosio krovove, vjetar je čupao i drveće iz korijena. Čak ni nadgrobni spomenici nisu izdržali.

Vlaseničani sa strahom dočekuju noć. Posebno teška bila je prethodna. Itekako će je zapamtiti u osnovnoj školi koja je, u trenutku, ostala bez krova. Nastavnicima nije preostalo ništa drugo nego da danas pokušaju da, na sigurno, sklone namještaj i školsku opremu.

“Trenutno radimo na rasklanjanju u učionicama, na trećem spratu, ispod krova, jer očekujemo padavine u naredna 24 sata, bojimo se da će učionice prokisnuti”, rekla je Danka Kezunović, direktor OŠ ”Vuk Karadžić” Vlasenica.

Ništa bolje nisu prošli ugostiteljski objekti i Lovački dom. Vjetar je čupao čak i betonske konstrukcije.

“Ja mislim da je šteta oko 10 hiljada maraka”, kaže Ljubomir Aleksić, član Lovačkog Udruženja “Birač“.

“Udarili su olujni vjetrovi, prevrnuli su mi baštu, otkinuli krov na roštiljnici, haos!”, rekao je  Borislav Todorović,  iz sela Tugova.

Dok narod pokušava da se povrati od šoka i popravi šta se može, krizni štab formirao je dvije komisije koje obilaze opštinu i procjenjuju štetu.

“Vanredna situacija će biti na snazi sve dok ne dobijemo nove podatke Hidrometeorološkog zavoda koji će ukazati da će ovaj snažni olujni vjetar, koji je prethodna dva dana i dvije noći dostizao  i do 90 km/h, prestati”, izjavila je  Gordana Trampić, predsjednik SO Vlasenica.

Putevi na području Vlasenice su prohodni nakon što su uklonjena brojna stabla. Zbog olujnog nevremena bez struje su brojna sela u Han Pjesku, Sokocu i Palama.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.