U Vlasenici proglašeno vanredno stanje

Objavljeno: 11. 12. 2017 u 19:44h

Zbog nevremena i jakog vjetra, u Vlasenici je proglašena vanredna situacija, saopštila je Služba za odnose sa javnošću ove opštine.

“Za vrijeme trajanja vanredne situacije građani su dužni da uklone svoje automobile sa uzbrdica, ispod drveća i drugih potencijalno opasnih mjesta, te da obezbijede predmete na terasama, kao i sve druge predmete koji mogu da izazovu opasnost. Vozačima se savjetuje da bez prijeke potrebe ne kreću na put, te da koriste zimsku opremu i brzinu kretanja prilagode uslovima na putu” – navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je upućen apel stanovnicima Vlasenice da ne izlaze iz kuća bez prijeke potrebe, te da se ne izlažu opasnosti popravljajući krovove za vrijeme trajanja udara vjetra.

Opštinski Štab za vanredne situacije odlučio je da u vrijeme trajanja vanredne situacije bude obustavljena nastava u školama, a neće raditi ni vrtić “Prvi koraci”.

Štab je objavio i brojeve telefona dežurnih službi na koje građani mogu da pozovu u slučaju opasnosti po živote ljidi i materijalna dobra.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog pojačanog vjetra, a jaki olujni udari na području Vlasenice očekuju se i tokom noći i sutra.

Narandžasto upozorenje ukazuje na dolazak olujnog nevremena, odnosno predviđa opasne vremenske pojave koje mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i ugroze ljudske živote.

Han Pijesak drugi dan bez struje i vode

Opština Han Pijesak već drugi dan je bez vode i struje i ukoliko ovakvo stanje potraje razmatraće se uvođenje vanredne situacije u ovoj lokalnoj zajednici, rekao je Srni načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić.

Ostojić je naveo da je iz “Elektrodistribucije” Vlasenica dobio informaciju da je došlo do kvara na 35-kilovoltnom dalekovodu “Zalukovik” sa koga se Han Pijesak napaja električnom energijom i da bi trebalo da bude otklonjen danas do 14 časova.

“Problem se dodatno usložnjava, jer sa nestankom električne energije bez napona ostaju i trafo-stanice sa kojih se napajaju crpne pumpe na vodovodima Kraljeva gora i Štekavac, tako da je najveći dio opštine ostao i bez vode” – pojasnio je Ostojić.

On je istakao da je Han Pijesak jedna od rijetkih opština u Republici Srpskoj u kojoj ne postoji alternativni izvor snabdijevanja električnom energijom i najavio skore aktivnosti na rješavanju ovog problema, postavljanjem alternativnog rješenja napajanja preko Sokoca.

Ostojić je napomenuo da je Han Pijesak bio bez struje i vode i juče tokom dana, ali da je u večernjim časovima struja dolazila povremeno, dok je napajanje potpuno prestalo sinoć poslije 22 časa.

Šef Odjeljenja inspekcije i komunalnu policiju opštine Han Pijesak Zora Gašević je istakla da su zbog nestanka vode i struje časovi u osnovnoj i srednjoj školi danas bili skraćeni.

U gradskom naselju zbog nestanka struje i vode nekoliko ugostiteljskih objekata danas nije radilo.

Prema njenim riječima, svi lokalni putevi na području opštine juče i tokom dana očišćeni su od snijega, a saobraćaj se odvija bez većih problema i prema udaljenim selima ove opštine.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.