Momci, paradajz čuva vašu muškost!

Objavljeno: 31. 8. 2014 u 10:30h

Sočnom crvenom povrću sada je sezona, zato je iskoristite! Ne samo da je paradajz ukusan, već je odličan za zdravlje vaših intimnih organa.

muskarac

Paradajz je odličan za mušku plodnost, jer povećava kvalitet sperme. Sada je dokazana još jedna njegova prednost za pripadnike jačeg pola – paradajz čuva vašu prostatu!

Već deset porcija ovog povrća nedjeljno može da smanji rizik od nastanka raka prostate za 20 odsto. To je dokazala je studija britanskih univerziteta u Bristolu, Kembridžu i Oksfordu, sprovedena na više od 14.000 ljudi.

Rak prostate čini oko 11 odsto svih slučajeva malignih bolesti kod muškaraca u Evropi, a rizik od obolijevanja drastično se povećava nakon pedesete godine života. Kao prevencija ne služi samo svjež paradajz, jer se djelotvorni sastojak likopen iz njih ne gubi pasiranjem ili kuvanjem.

Ipak, naučnici ne preporučuju pretjerivanje u picama ili špagetama, jer iako ova jela sadrže paradajz, ona imaju i previsok udio soli, što nije dobro.

Takođe, naučnici su utvrdili da muškarci koji redovno jedu voće i povrće, otprilike pet porcija na dan, imaju oko 24 posto manji rizik od nastanka raka prostate.

“Studija dokazuje da pojam “zdrava ishrana” nije apstraktan, već je zaista i najbolja prevencija nastanka malignih bolesti i saveznik zdravlja. Osim paradajza, prevencija raka prostate jeste i uzimanje između 750 i 1200 mg kalcijuma i 105 i 200 mikrograma selena” – rekla je vođa studije, Vanesa Er.

Izvor: Telegraf

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/momci-paradajz-cuva-vasu-muskost/||claudebot