U najdubljoj rupi svijeta pronađena tajna stara 2 milijarde godina

Objavljeno: 21. 10. 2017 u 16:35h

U aprilu 1970. godine, Rusija je započela bušenje rupe danas poznate kao “Put do pakla”.

Koljska ultraduboka bušotina najdublja je vještačka bušotina na svijetu.

Njena dubina iznosi 12.262 metra, dok se širina sa 92 centimetra pri površini Zemlje smanjuje na svega 21.5 centimetar pri njenom dnu.

Iako je prvobitno planirano da se stigne do 15.000 metara dubine, bušenje je zbog temperature od 180 stepeni Celzijusovih, koja je previsoka za normalno funkcionisanje bušilica, okončano 1989. godine.

Ipak, bušotina je i dalje dublja od najdublje izmjerene tačke u okeanu, koja se nalazi u Marijanskom rovu, na 10.994 metra ispod površine okeana.

Naučnike je tokom bušenja naročito iznenadilo otkriće tečne vode, a uzrok ove pojave najvjerovatnije je istiskivanje atoma vodonika i kiseonika iz stkenovitih slojeva Zemljine kore.

Takođe je pronađen fosilizovani plankton star 2 milijarde godina.

Projekat je zvanično prekinut 1994. godine, a Japanci planiraju da nadmaše Ruse novim projektom, čija će realizacija početi 2030. godine.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/u-najdubljoj-rupi-svijeta-pronadena-tajna-stara-2-milijarde-godina/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot