Na današnji dan: Rođen Bodler, Facebook kupio Instagram

Objavljeno: 9. 4. 2016 u 14:16h

Među istorijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo rođenje Šarla Bodlera i smrt Safvet-beg Bašagića.

1588. – Preminuo svjetski poznati arhitekta Mimar Sinan, koji je projektovao više stotina objekata širom nekadašnjeg Osmanskog Carstva, a među njima se nalazi i most u Višegradu.

1821. – Rođen je francuski pisac Šarl Pjer Bodler, jedan od najvećih lirskih pjesnika 19. vijeka. On piše o problemima u društvu i čovjeku između dobra i zla. Napisao je zbirku pjesama “Cvijeće zla” kao i “Vještački raj”.

1934. – Preminuo intelektualac Safvet-beg Bašagić. Bio je poznati istoričar, književnik i prevodilac. Pohađao je sarajevsku gimnaziju i počeo pisati pjesme koje su u to vrijeme bile objavljene u nekoliko časopisa. Stečeno znanje u poznavanju stranih jezika, između ostalog, arapskog, turskog, perzijskog, njemačkog, latinskog i grčkog jezika, pomoglo mu je u istraživanju i proučavanju bogate kulturne istorije BiH. Od 1895. do 1899. godine studirao je orijentalne jezike i istoriju na Bečkom univerzitetu.

1940. – Njemačka je u Drugom svjetskom ratu bez objave neprijateljstava napala Norvešku i Dansku.

1977. – Poslije zabrane od četiri decenije pod diktaturom Fransiska Franka legalizovana je Komunistička partija Španije.

1991. – Parlament Gruzije jednoglasno je usvojio Deklaraciju o nezavisnosti od SSSR-a, poslije referenduma na kojem se 97 posto građana izjasnilo za nezavisnu Gruziju.

1998. – Tokom obreda simboličnog bacanja kamenčića na đavola u blizini Mekke, u Saudijskoj Arabiji, poginulo je 180 budućih hadžija.

2012. – Facebook za milijardu dolara kupio aplikaciju za dijeljenje fotografija Instagram.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/na-danasnji-dan-roden-bodler-facebook-kupio-instagram/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])