Da li mačke vide u potpunom mraku?

Objavljeno: 21. 8. 2014 u 11:05h

Mačke su fascinantne životinje, a ljudi im već vekovima pripisuju razne moći. Vjerovanja da mačke imaju devet života ili da prenose duše umrlih na drugi svijet odavno su legende, ali mnogi mačke doživljavaju kao mistična stvorenja sa super moćima. Da li mačke zaista imaju super moćan vid u mrklom mraku?

Mis i macka

Odgovor na ovo pitanje je ne. Mačke ne mogu da vide u potpunom mraku, ali njihov vid je znatno izraženiji u polutami nego kod drugih životinja. Za ovu sposobnost direktno je zaslužna struktura odnosno građa mačjeg oka.

U odnosu na veličinu glave mačka ima izuzetno velike oči. Anatomski posmatrano mačje oko se sastoji od nekoliko slojeva tkiva. Bijeli dio, odnosno beonjača sastoji se gustog fibroznog tkiva bogatog krvnim sudovima, preko kojih se prenosi kiseonik i hranljive materije do sadržaja oka. Spoljašnji dio jasno prekriva oko i naziva se rožnjača. Ona je sačinjena od izuzetno tankih slojeva ćelija raspoređenih na jedinstven način, tako da je rožnjača providna i omogućava da svjetlost netaknuto uđe u oko.

Mačka u polumraku može širom da otvori oči, odnosno iris (obojeni dio oka) i tako „propusti“ što je više svjetla moguće. Ova sposobnost joj omogućava da vidi znatno bolje u mraku u odnosu na druge životinje i naravno ljude. Takođe, retina (zadnji dio oka) sastoji se od dva glavna tipa foto osjetljivih ćelija. Ćelije odgovorne za svjetlosne impulse nazivaju se štapici. Poređenja radi ljudsko oko ima od 5 ćelija ima 4 foto osjetljive ćelije odnosno štapića, dok mačje oko od 26 ćelija ima 25 štapića.

Takođe, mačke imaju visoko razvijenu reflektujuću površinu na zadnjem dijelu oka i to se naučno zove „tapetum lucidum“. Jednostavno rečeno, zbog toga mačkama svijetle oči u mraku. Ovakve noćne „farove“ imaju jeleni, rakuni i još neke životinje.

Sljedeći put kada u stanu ostavite mačku u mrklom mraku misleći da ima super moćan noćni vid, znajte da ona ništa ne vidi ukoliko nema bar najmanji izvor svjetla.

Izvor: B92.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/da-li-macke-vide-u-potpunom-mraku/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])