Ovo su najgori zatvori na svijetu (Foto)

Objavljeno: 13. 4. 2014 u 15:54h

Ljudi koji počine užasne zločine, zaslužuju dug boravak u zatvoru. Međutim, oni koje osude na doživotnu kaznu u ovim zatvorima, dobijaju kaznu goru i od same smrti.

Zatvor 1

Ovi zatvori su postali „poznati“ po mučenjima, silovanjima, zarazi, ubistvima, pa čak i kanibalizmu. Humanije je zatvorenike u njima osuditi na smrt nego ih pustiti da ostatak života provedu na takvim mjestima.

1. Zatvo Stenli, Hong Kong. Sagrađen 1937. godine, jedan je od šest zatvora maksimalne bezbjednosti u bivšoj britanskoj koloniji.

2. Atika, Njujork. Ovaj zatvor je bio „dom“ nekima od najopasnijih kriminalaca na svijetu. Postao je čuven nakon pobune koja je izbila septembra 1971. godine, kada je 2200 zatvorenika preuzelo kontrolu nad zatvorom i 33 zaposlenih držalo kao taoce. Poginulo je 39 osoba.

3. Monteljupih, Poljska. Za vrijeme njemačke okupacije Poljske, u ovaj zatvor su smješteni politički zatvorenici, a srednjevjekovne tehnike mučenja su bile normalna pojava.

4. Kamp 1391, sjeverni Izrael. Riječ je o kampu za zatvorenike visokog rizika. Njegovo postojanje je objelodanjeno tek 2003. godine, a većina informacija o njemu je i danas zaštićena kao državna tajna.

5. Centralni zatvor u Vladimiru, Rusija. Sagrađen 1783. godine, „popularnost“ je stekao u vrijeme Sovjetskog Saveza, kada su u njemu smješteni politički zatvorenici. Brutalna prebijanja su bila gotovo svakodnevna, a zatvorenici su bili primorani da tuku jedni druge.

6. Kamiti, Kenija. Ovaj zatvor u Najrobiju je stekao reputaciju po čestim silovanjima i izgladnjivanjima zatvorenika, prebijanjima i epidemijama kolere.

7. Butirka, Moskva. Ovo je jedan od najvećih zatvora u glavnom gradu Rusije, nadaleko čuven po brutalnosti. Tokom Staljinovih čistki, ovdje je bilo smješteno 20.000 zatvorenika, a na hiljade njih je strijeljano. U zatvoru su rasprostranjene SIDA i tuberkuloza.

8. Zatvor Najrobi, Kenija. Još jedan kenijski zatvor na ovoj listi. Sagrađen je za 800 zatvorenika, a 2003. je u njemu bilo 3000 ljudi.

9. Zatvor „Crna plaža“ – Malabo, Ekvatorijalna Gvineja. Ovaj zatvr je „poznat“ po brutalnosti čuvara i neuhranjenosti zatvorenika.

10. Ostrvo Petak, Rusija. Ruska verzija Alkatraza, smještena na izolovanom Bijelom jezeru.

11. San Huan De Lurigančo, Peru. Ovo je najgori zatvor u Južnoj Americi, predviđen za 2500 zatvorenika, ali u njemu boravi preko 7000.

12. Ostrvo Rajkers, Njujork. Brutalan zatvor, gdje su prebijanja gotovo normalna pojava, a nasilje u agresija su sastavni dio svakodnevnog života zatvorenika.

13. San Kventin, Kalifornija. Ovo je najstariji zatvor u ovoj saveznoj državi, otvoren 1852. godini, a u njemu se nalazi najveći broj osuđenih na smrtnu kaznu u SAD.

14. Gldani, Tbilisi. Ovaj zatvor u gruzijskoj prestonici je prenatrpan zatvorenicima, a u njemu hara epidemija tuberkuloze, brutalnost i česta prebijanja.

15. La Sante, Pariz. Iako mu ime znači „zdravlje“, uslovi u njemu su užasni. Prenatrpan je, a kakvo je stanje pokazuje činjenica da je 2002. godine 122 zatvorenika počinilo samoubistvo, a 2003. godine 73.

16. Alkatraz, San Francisko, poznat po nadimkom „stijena“. Sagrađen dvadesetih godin, poznat po lošim uslovima za zatvorenike i izuzetno agresivnim čuvarima.

17. Gitarama, Ruanda. Mnogi ga opisuju kao pakao na Zemlji. Zatvorom haraju dizenterija i druge bolesti, a leševi se često ne iznose mjesecima. Kanibalizam je česta pojava u ovom zatvoru.

18. Dijarbakir, Turska. Zatvor širom svijeta čuven po kršenju ljudskih prava, a među zatvorenicima ima i maloljetnika. Mnogi iz njega „bježe“ samoubistvom.

19. ADX Florens, Kolorado. Zatvorenici su izolovani od osoblja i ne izlaze van svojih ćelija. Psihička, ali i fizička tortura su česte, a samoubistva su česta.

20. El Rodeo, Venecuela. Prenatrpan i pun nasilnih bandi, kojima ni čuvari ne smiju da stanu na put.

21. La Zabaneta, Venecuela. Jedan od najbrutalnijih zatvora u Južnoj Americi. Nasilje je sasvim normalna stvar, a čuvari više brinu o svojoj bezbjednosti, pa se često ni ne trude da spriječe sukobe.

22. Bang Kvang, Tajland. Često se dešava da novi zatvorenici polude od uslova u njemu. Smatra se da je ovo najnasilniji zatvor u zemlji.

23. Tadmor, Sirija. Jedan od najbrutalnijih zatvora na svijetu. Svih 2400 zatvorenika je svojevremeno ubijeno uz znak odmazde zbog pokušaja ubistva predsjednika države.

24. Karandiru, Brazil. Pobune su česte, a odgovor vlasti na to su masovne egzekucije. Tokom njegove 46-godišnje istorije, u njemu je život izgubilo 1300 ljudi

Izvor: dobreprice.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/ovo-su-najgori-zatvori-na-svijetu-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])