“Papergirl” stiže u Banjaluku

Objavljeno: 16. 8. 2012 u 19:05h

U gradu na Vrbasu od sutra do početka oktobra odvijaće se jedan zanimljiv umjetnički projekat u kojem građani Banjaluke do sada nisu imali priliku učestvovati.

Naime, projekat „Papergirl“, koji podrazumijeva skupljanje umjetničkih radova, izložbu pomenutih radova, te njihovo dijeljenje slučajnim prolaznicima u gradu, osmišljen je 2006. godine u Berlinu pod sloganom „Umjetnost poklanjanja umjetnosti“.

U slanju radova mogu učestvovati svi, bez obzira na godine i talenat, a svi prikupljeni radovi biće izloženi i podijeljeni. Na rad se autori mogu potpisati, te eventualno ostaviti finu poruku, ili svoju mail adresu, za primaoca.

Cilj projekta jeste da se umjetnost približi ljudima, jer mnogi, da li zbog novca ili vremena, nisu u mogućnosti da posjećuju muzeje i galerije. Naime, ovim projektom umjetnost sama traži svoju publiku na ulici, ne čekajući da publika pronađe nju u kulturnim institucijama.

Ovu manifestaciju u Banjaluci pokrenula je Jelena Vuleta, kada je na internetu pročitala kako se ovaj projekat realizovao i u Zenici.

„S obirom da našem gradu nedostaje ovakvih dešavanja, zanimljivih kulturno-umjetničkih projekata, odlučili smo se da ga sprovedemo u Banjaluci. Bili smo na razgovoru u gradskoj upravi, te čekamo njihov odgovor, ali zasigurno znamo da im se ideja projekta veoma dopala“, kazala je administratorka projekta Danijela Dejanović.

Jedna zanimljiva činjenica je to da će se radovi dijeliti na tajni datum, na biciklima.

„Ovim projektom takođe promovišemo i vožnju bicikla, kao jedan ekološki osvješten, praktičan i zabavan način transporta, te talente našeg grada u raznim umjetnostima. Željno iščekujemo i da vidimo osmjehe na licima ljudi koji će dobiti radove od velikog broja volontera, koji će na biciklima kružiti po gradu“, dodala je Danijela.

Tim projekta poziva sve zainteresovane da svoje radove, u periodu od 17. avgusta do 20. septembra, dostave u kutiju u Domu omladine, a oni koji nisu u mogućnosti da donesu rad, mogu ga poslati na adresu Hajduk Veljka 16 ili elektronskim putem na [email protected].

Radovi mogu biti u obliku pjesme, slike, crteža, fotografije, ali i predmeti od tekstila. Jedini uslov je da se moraju moći smotati u tubicu kako bi se mogli dijeliti po gradu.

U sklopu “Papergirl-a” tim će takođe organizovati radionice u školama koje se nalaze u ruralnim oblastima, kako bi i đaci tih škola imali priliku da učestvuju u ovom kreativnom projektu.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/papergirl-stize-u-banjaluku/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])