Tijelo nikad ne laže

Objavljeno: 9. 12. 2011 u 11:41h

Izložba “Body never lies”, čiji su organizatori Marina Radulj i Monika Ponjavić, je sinoć održana u Crvenom salonu u Banskom dvoru. Ova izložba je jedan dio projekta koji su stvarateljice osmislile prošle godine u radu sa studentima arhitektonskog predmeta zvanog Prostor i kultura.

Marina i Monika su težile ka tome da predstave stvari koje imaju neki javni karakter i koje mogu da komuniciraju sa širom javnošću. U ovom slučaju, te stvari su tijela studenata, Crveni salon Banskog dvora, te elemnti koji se nalaze u njemu, kao što su autentične stolice iz 1930. godine i lampa posuđena iz Narodnog pozorišta RS.

“Bila je to ideja da kroz ovaj prostor, u ovo vrijeme oslobođeno za naš fakultet, reagujemo vrlo ambientalno, da pokažemo neki naš odnos prema stvarima. Izabrali smo Banski dvor jer ima taj neki muzeološki momenat, neku istoriju”, kaže Marina Radulj.

Izložba se bavi pitanjem “Šta je to prostor kulture, da li je to zgrada, institucija, ili ljudi koji je vode?”. Nastup studenata, zajedno sa Marinom, je doveo u pitanje uobičajenu poziciju promatrača i izvođača. Posjetioci su dobili priliku da sjednu na poziciju govornika, to jeste autoriteta, a studenti koji su bili dio izložbe su postali gledaoci.

“Zapravo sve vrijeme se dešava neka inverzija prostora i događaja i gledatelja, odnosno izvođača. Vi na videu vidite nas koji sjedimo u Crvenom salonu, koji zapravo sjedimo i u stvarnom prostoru. Na videu mi govorimo jedan tekst, mi komentarišemo prostor u kojem se nalazimo”, rekla je Marina Radulj.

Posjetioci izložbe, koji su ujedno i studenti Arhitekture, su bili prilično zbununjeni sinoćnom izvedbom.

“Nisam bila sigurna da li je izložba završila. Prvi utisak je da se mijenja uloga izloženog i posmatrača, u tome su u potpunosti uspjeli. Ali, mislim da nije završeno”, izjavila je Nataša Radaković.

Radovi koji čine projekat “Body never lies” su predstavljeni i u inostranstvu, gdje su vrlo dobro prihvaćeni. Pitanja koje projekat postavlja su: “Da li je javni prostor napravljen za tijelo? Kako tijela artikulišu prostor?” i “Da li prostor ograničava tijelo?”. Studenti kroz ovaj projekat ili izvedbu, postaju istraživači prostora i odnosa između njihovih tijela i ljudskog konstruktivizma.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/tijelo-nikad-ne-laze/||claudebot