Katalonci: Nema veze, važan princip

Objavljeno: 19. 9. 2014 u 12:58h

Odjeci škotskog referenduma su posle Ostrva najglasniji u Španiji, gdje predstavnici Katalonaca tvrde da “nije važan rezultat, već mogućnost izbora”.

katalon

“U Škotskoj se desilo baš ono što smo očekivali. Bez obzira na to da li su glasali sa ‘da’ ili sa ‘ne’, to je u redu. Ono zbog čega mi njima zaista zavidimo jeste sama mogućnost da se izjasne. To je ono za šta se mi borimo”, rekao je za “Gardijan” Rikard Đene iz organizacije Katalonska nacionalna skupština.

Pristalice pokreta za nezavisnost Katalonije, koje se nadaju novembarskom referendumu, kažu da je važna pobjeda demokratije.

“U Škotskoj je kampanja za da izgubila, ali je demokratija trijumfovala. Španija ima mnogo toga da nauči”, kažu oni komentarišući rezultate referenduma.

Katalonci bi danas trebalo da izglasaju raspisivanje neobavezujućeg referenduma za 9. novembar, ali iz Madrida stižu jasni signali da će bilo kakav pokušaj izjašnjavanja o nezavisnosti biti blokiran, najavljujući da će španske vlasti bilo kakav dokument koji stigne iz Barselone poslati na Ustavni sud.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/katalonci-nema-veze-vazan-princip/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])