Vrane napadaju Beograđane, grebu ih i kljucaju po glavi!

Objavljeno: 24. 5. 2013 u 21:22h

– Lome grane, prolijeću tik iznad glave, puštaju glasne krike. Napadaju mačke, a ljude gađaju svakakvim plodovima. Kao da su poludjele – kažu napadnuti. Stručnjaci tvrde da samo štite svoje mlade

vrane

Pažnja! Vrane napadaju!

Ovo nije rečenica kojom se najavljuje čuveni film Alfreda Hičkoka “Ptice”, već surova realnost s kojom se suočavaju Beograđani. Naime, u proteklih nekoliko dana na Novom Beogradu sive vrane napadaju ljude po ulicama, parkovima i šetalištima! Lete tik iznad glave, mlataraju krilima, a nerijetko ogrebu ili pak udare ljude kljunom u glavu!

U Ulici Milutina Milankovića, kod Sava Centra, M. G. (56) je napala siva vrana. Žena se jako uplašila, a kako kaže, u rukama nije imala nikakvu hranu ili bilo šta što bi pticu navelo na napad.

– Išla sam ulicom i odjednom sam osjetila udarac u glavu. Znala sam da je ptica, jer sam čula krila. Prvo sam mislila da je slučajno, a onda je ponovila napad. Nekoliko puta zaredom me je udarila kljunom u glavu. Sve vrijeme je kreštala i mlatarala krilima, napadajući me – priča naša sagovornica, koja je jedva uspjela da se odbrani od ptice tako što je naišla na granu od koje se vrana uplašila.

– Odmah sam se sjetila Hičkokovog filma. Jako sam se uplašila, vrane kao da je uhvatilo neko ludilo – dodaje ona.

Slična situacija dogodila se i u Bloku 45, u naselju Ivana Ribara, gdje ogroman broj ovih ptica već danima uznemirava građane.

– Lome grane, prolijeću tik iznad glave, puštaju glasne krike. Napadaju mačke, a ljude gađaju svakakvim plodovima. Kao da su poludjele, ne znam zašto tako plaše ljude – kaže Maja Stanković (27), koja radi u ovom naselju.

Iako su se Beograđani uplašili, stručnjaci kažu da ovo nije neuobičajena pojava i da ptice na taj način štite svoje mlade.

– Ovo je period kada mladi pokušavaju svoje prve letove i dešava se da izletje iz gnijezda prije nego što su spremne za let i onda padnu na asfalt, ili u neko žbunje. Roditelji su svjesni prolaznika koje pokušavaju da zaplaše kako bi zaštitili svoje mlade – kaže Dragan Simić iz Lige za ornitološku akciju Srbije.

Marko Tucakov, biolog iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, kaže da na području Beograda postoji oko 100 vrsta divljih ptica, a da bi ovakve probleme trebalo rješavati na nivou grada.

U međuvremenu, stručnjaci Beograđanima savjetuju da kada prolaze pored mjesta za koje znaju da ima vrana, stave kapu, šešir, jer im ptice ne žele zlo − one samo štite svoje ptiće!

Izvor: Telegraf

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vrane-napadaju-beogradane-grebu-ih-i-kljucaju-po-glavi/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])