Dužnik mirno spava, a žirantu banka oduzela sve

Objavljeno: 31. 10. 2012 u 11:03h

Kuća Stevića u bijeljinskom naselju Pučile ponovo je prazna – prvu u Tuzli poharao je rat, a drugu skućenu u progonstvu poharali su sudski izvršitelji u ime Balkan investment banke. Mitar Stević bio je žirant prijatelju za kredit od 20.000 KM. Kredit nije vraćen, dužnik sa porodicom mirno živi u porodičnoj kući u Bijeljini, a iz kuće žirantovog oca banka je 25. oktobra zaplijenila sav namještaj.

Brat Rado pokazuje poljski krevet na kojem spava, stolice koje su donijele komšije koje pomažu u nesvakidašnjoj nevolji. Posuđe i garderoba na podu u ćoškovima soba.

Sve oduzeto procijenjeno je na 600 KM, za koliko je umanjen dug.

Jovica Cvjetković, predsjednik Udruženja prevarenih žiranata, kaže da je slučaj u Bijeljini jedinstven jer je prvi put imovina zaplijenjena žirantu, odnosno njegovoj porodici. “Postoje hiljade izvršnih rješenja, ali se ona pobijaju jer nije moguće da porodica ili supružnik žiranta snose teret umjesto dužnika. Ako je naše udruženje nešto postiglo, onda je to upravo uticaj na sudsku praksu da uvaži zakonsko i moralno načelo da dug treba da vrati onaj koji ga je i napravio”, rekao je Cvjetković.

Najgora stvar u ovakvim slučajevima je, kaže on, da se žirant ne pojavi na sudskom ročištu i ne iznese svoju odbranu, on ili članovi njegove porodice.

U slučaju Stević, žirant Mitar, sezonski građevinski radnik privremeno zaposlen u Hrvatskoj, nije dolazio na pozive suda. Kada dođe kući u Bijeljinu, zateći će pustoš.

Majka sjedi uz šporet na drva i ne progovara. Prije će, kaže muž, poteći suze nego riječi iz nje. Domaćin kuće već danima proučava dokumentaciju koju su mu sudski izvršitelji ostavili i nigdje u spisima ne vidi svog imena. Za dugove zna da ih u životu nije pravio. Što ima, stekao je u nadnici. Odnosno, što je imao.

Sin Rado pokazuje mjesto u hodniku gdje je bila majčina mašina za šivenje. “Bagat”, miraz od oca iz sedamdesetih godina. Taj mu je gubitak teži nego što su iznijeli krevete, ormare, stolove i računar. Radit će, kaže, skućit će opet. Samo ne zna da li je banka namirila svoje na njima i zato se plaši da opet ne dođu da kupe stvari iz kuće. U Sektoru za pravno zastupanje Balkan investment banke Srni je rečeno da je protiv Mitra Stevića pokrenut sudski izvršni postupak pred Osnovnim sudom u Bijeljini, koji je donio rješenje o izvršenju, odredio popis i prodaju stvari, te predaju istih kupcu, odnosno Banci.

Izvršenik živi na adresi Pučile, Bijeljina, i na toj adresi ja izvršen popis stvari. Treće lice, ukoliko smatra da ima neko pravo na tim stvarima, podnosi pismeni prigovor sudu, uz dokaze o svom pravu na stvari, navode iz banke.

Izvor: Agencije

Izvršni postupak pokrenut i protiv dužnika u ovom slučaju – Branislava Ivanovića. Sud je donio rješenje o izvršenju, a od postupajućeg sudije zavisi kada će odrediti popis stvari i njihovu prodaju.

Pored Stevića i Ivanovića, postupak izvršenja je pokrenut i za ostala dva jemca, Sretka Milovanovića i Dragana Trkulju.

Banka nastavlja postupak izvršenja sve do potpunog namirenja duga.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/duznik-mirno-spava-a-zirantu-banka-oduzela-sve/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])