Dvije decenije fudbala Srpske

Objavljeno: 5. 9. 2012 u 11:23h

Fudbalski savez Republike Srpske nastao je na današnji dan, 5. septembra 1992. godine i danas i sa ponosom obilježavamo za nas veliki jubilej, 20 godina uspješnog rada i postojanja.

Izjavio je ovo predsjednik FS RS Mile Kovačević.

Naglasio je da je teško sumirati sve utiske jer je Savez prešao trnovit put od osnivanja do danas.

Vidljiv je napredak u kvalitetu fudbala Srpske, radu Saveza koji svake godine napreduje za jednu stepenicu. Vjerujem da je pred nama svijetla budućnost i da treba da nastavimo vrijedno da radimo. Ipak, žalim za neodigranom utakmicom reprezentacije Republike Srpske sa nekom selekcijom, koja bi imala revijalni karakter, pošto nam UEFA i FIFA nisu to dozvolile – izjavio je Kovačević.

Generalni sekretar FS RS Rodoljub Petković je od osnivanja Saveza pa do danas učestvovao u stvaranju, razvoju i modernizaciji ove asocijacije.

Podsjetio je na 5. septembar 1992. kada su se fudbalski radnici tadašnje Srpske Republike BiH okupili u banjalučkom Banskom dvoru, osnovali prvi sportski savez i tako dali zamajac za nastanak ostalih strukovnih saveza RS.

Period od 20 godina istovremeno je kratak i dug, ali smo ponosni na sve ono što smo uradili do sada. Iz sadašnje perspektive, uhvati me strah razmišljajući da li smo bili previše hrabri da se u ratnim uslovima bavimo sportom. Tada nas je vodila ideja da naše najmlađe generacije odvojimo od ratnih dešavanja. Kako bi bar oni na trenutak zaboravili na strahote organizovali smo škole fudbala na Bardači i Milićima – izjavio je Petković.

Ono na šta je posebno ponosan jeste činjenica da je prvi Kup RS završen 1994. kao i na finale 1995. godine u kojem je Borac pobijedio Rudar iz Prijedora.

Tokom ratne 1993. godine uspjeli smo da krenemo sa odigravanjem Kup utakmica. Tada se prijavilo 113 ekipa od čega je nastupilo 99 i Kozara je trijumfovala u prvom finalu. U posebnom sjećanju su mi utakmice finala Kupa 1995. između banjalučkog Borca i Rudar Prijedora. Prva je odigrana u Prijedoru, druga se nije odigrala zbog velike magle u Banjaluci i bila je prolongirana. U tom, da ga nazovemo trećem meču, na Gradskom stadionu se okupilo više od 20.000 ljudi što je oduševilo strane medije koji su izvještavali o fantastičnoj predstavi u jednoj zemlji gdje je rat tek završen – dodao je Petković.

Iako se dosta toga uradilo tokom prošlih 20 godina, Petković je naglasio da ima stvari koje nisu.

Izuzev Gradskog stadiona u Banjaluci koji je obnovljen, žalim što još nemamo stadion evropskog ranga. Takođe, i dalje nam smeta to što nismo uspjeli da izdejstvujemo igranje revijalnih mečeva seniorske reprezentacije Republike Srpske iako bi na to trebali da imamo pravo kao što je to slučaj sa nekim regijama u Španiji – zaključio je Petković.

Svečana akademija povodom velikog jubileja biće održana 14. septembra u Banskom dvoru, gdje je sve i počelo prije 20 godina. Razlog prolongiranja termina sa 5. na 14. je taj što reprezentacije iz regiona igraju kvalifikacione utakmice za Mundijal pa većina zvanica ne bi mogla da bude prisutna.

Predsjednici

Tokom 20 godina na čelu Fudbalskog saveza nalazila su se trojica predsjednika. Prvi je bio Branko Lazarević iz Bijeljine, drugi Milan Jelić iz Modriče i treći, aktuelni, Mile Kovačević iz Gradiške. Prvi Izvršni odbor činili su: Branko Lazarević, Ranko Cvijić, Slobodan Tešić, Zdravko Vidović, Damjan Pajić, Slobodan Ačić, Zoran Mačar, Slobodan Paravac, Milan Jelić, Mitar Lazić, Mirko Ponjarac, Milorad Šipka, Blagoje Šipka, Drago Kelečević, Srboljub Markušević, Savo Popović, Nenad Šukurma, Petar Stević, Jovo Tintor.

Klubovi

U Fudbalskom savezu trenutno su registrovana 334 kluba od čega je 313 “velikog” fudbala, 17 futsal i četiri ženska fudbalska kluba. Svi oni zajedno imaju više od 25.000 registrovanih igrača.

“Adidas” sponzor

Fudbalski savez Republike Srpske dobiće sljedeće sedmice sponzora i to ni manje ni više nego renomiranog njemačkog proizvođača sportske opreme “Adidas”. Ugovor bi trebalo da bude potpisan 13. septembra.

Izvor: Glas

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dvije-decenije-fudbala-srpske/||claudebot