Dug FBiH prema RS premašuje milijardu KM

24. March 2012.

Dug Federacije BiH prema Republici Srpskoj dostigao je 600 miliona maraka za penzije koje Federacija odbija da isplaćuje onima koji su ih zaradili na njenoj teritoriji, pa sada to pravo penzioneri ostvaruju u Srpskoj.

I dalje nema odgovornosti BiH prema penzionerima u RS

Kad se ovoj cifri doda dug od 37 miliona maraka po osnovu nepravične raspodjele PDV-a i suma za isplaćivanje odšteta za oduzete stanove Srbima, dođe se do zaključka da FBiH Srpsku košta trenutno više od milijarde maraka, pišu “Večernje novosti”.

Portparol Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Tihomir Joksimović rekao je da odbijanje FBiH da isplaćuje penzije ljudima koji su ih zaradili na području tog entiteta, mjesečno Srpsku i ovaj fond košta 8,3 miliona maraka, dodajući da je Fond ulagao tužbe, ali da FBiH uporno odbija da izmiri dugovanje.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Boško Tomić sugeriše penzionerima koji su penziju zaradili u FBiH, a to pravo ostvaruju u Srpskoj, da pravdu potraže pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, podsjetivši da je taj sud pozitivno riješio u slučaju Duška Karanovića.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija naveo je ranije da je zbog neizmirenja dugovanja po osnovu indirektnih poreza aktivirana tužba protiv FBiH.

Izvor: Agencije

Šta ti misliš o ovoj temi?