Banjalučki sport: Nekad u oblacima, danas u blatu!

Objavljeno: 23. 9. 2016 u 19:12h

Banjaluka je nekada bila grad sporta, imala je više zlatnih olimpijskih medalja nego jedan Pariz, a o silnim uspjesima njenih sportista pisali su svi veliki svjetski mediji.

Sjetimo se samo znatne generacije rukometaša Borca, koja je pokorila Evropu 1976. godine, pa košarkašica Mladog Krajišnika, predvođenih Slađanom Golić, pa slavnih boksera Slavije Radovana Bisića, Marjana Beneša, Ante Josipovića, pa fudbalera Borca koji su osvojili Kup SFR Jugoslavije…

Uspjehe su postizali i banjalučki strijelci, šahisti, padobranci, biciklisti, kajakaši, košarkaši…

Dovoljno je spomenuti da su sportisti svom gradu poklonili čak 12 olimpijskih medalja, od kojih je osam zlatnih, da su sa svjetskih prvenstava donijeli 15 odličja, sa evropskih šest, a sa balkanskih 39.

Bila su to neka srećna vremena, a kakvo je sada stanje u banjalučkom sportu? Rukometaši su ispali iz SEHA lige, fudbaleri su takođe morali u niži rang, a još manje uspjeha u posljednje vrijeme imaju košarkaši, košarkašice, bokseri…

Teška vremena u kojima živimo nisu zaobišla ni sport. Ali, da li je samo nedostatak novca kriv što je banjalučki sport pao na niske grane?

Zlatni olimpijac i jedan od najboljih rukometaša Borca svih vremena Milorad Karalić ističe za Press da se mnogo griješilo u posljednih 15 godina i da sada sve dolazi na “naplatu”.

“Ono što sa sigurnošću mogu reći jeste da je Banjaluka nekada zaista bila grad sporta. Mnogo veći gradovi su prepisivali naš model rada sa mladim sportistima, ali i brojne zemlje, koje sada redovno osvajaju medalje na najvećim svjetskim takmičenjima. Sadašnja situacija je blago rečeno zabrinjavajuća. Sport nam je oronuo, nema kvalitetnog stručnog rada sa mladima i evo gdje smo stigli”, kaže osvajač olimpijskog zlata iz Minhena 1972. godine.

Prema njegovim riječima zakazao je stručni rad sa mladima, rad koji je Banjaluci donio nebrojene sportske radosti:

“Mislim da smo izgubili 15 godina kada je rad sa mladim sportistima u pitanju. Za taj period se moglo i moralo nešto napraviti, ali eto, splet raznih okolnosti nas je doveo do ovakve situacije”.

Karalić, međutim, kaže da nikad nije kasno da se stvari isprave i vrate na pravi put.

“Mora se preći sa riječi na djela, nema nam druge. Hitno se mora napraviti strategija kako da izađemo iz ovog sivila. Ako se sada uozbiljimo, za nekih deset godina bismo mogli očekivati napredak. Ali, treba krenuti odmah, koliko već danas”, dodaje Karalić.

Kapiten slavne generacije banjalučkih rukometaša ima zanimljivu poruku za kraj:

“Ako neko zna kako se prave šampioni, onda je to Banjaluka. Ako smo prije znali da napravimo toliko uspješnih sportista, zašto ne bismo znali i sada? Samo, treba se dozvati pameti i krenuti za mnogo ozbiljnijim radom po klubovima, prije svega sa mladim igračima”.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nekad-i-sad/banjalucki-sport-nekad-u-oblacima-danas-u-blatu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])