Vikipedija slavi rođendan u Republici Srpskoj!

Objavljeno: 8. 1. 2016 u 18:41h

Najveća svjetska enciklopedija Vikipedija obilježava 15. godina postojanja. Povodom toga, u više od 90 gradova širom svijeta obilježiće se Vikipedijin dan, a jedna od centralnih aktivnosti organizovaće se u Istočnom Sarajevu. Istočno Sarajevo biće domaćin i Wikimedia Start Republika Srpska 2016 konferencije. 
Otvorenu i višejezičnu enciklopediju, osnovao je 15. januara 2001. godine Džimi Vels, u želji da ubrza njenu prethodnicu – Nupediju, čiji su okviri i tehnologija bili spori u ostvarivanju misije da cjelokupno ljudsko znanje bude dostupno svima. 15 godina kasnije, Vikipedija je postala sinonim za onlajn enciklopediju i jedan od najposjećenijih sajtova. Statistike govore da je upravo Vikipedija najposjećeniji sajt na svijetu u kategoriji obrazovnih veb sajtova, dok je u globalnom domenu u top 6. Između 80 i 100 hiljada urednika svakodnevno unosi više stotina novih članaka i na desetine hiljada izmjena. Trenutno Vikipedija ima 37 miliona članaka na 291 jeziku, dok svakog mjeseca bilježi više od pola milijarde pregleda.

U čast pokretanja Vikipedijinog sajta, svakog 15. januara širom svijeta obilježava se Vikipedijin dan. Pripreme za proslavu 15. rođendana uveliko se dovode kraju kako bi 15. januara 2016. u više od 90 gradova širom svijeta Vikipedija proslavila svoj rođendan. Istočno Sarajevo biće jedini grad – domaćin iz regiona u kom će Vikimedijina zajednica organizovati rođendanski koktel. U okviru proslave, dan kasnije, 16. januara, organizovaće se i Vikimedijina konferencija pod nazivom Wikimedia Start Republika Srpska 2016 na kojoj će govoriti urednici i korisnici Vikipedije na srpskom jeziku, predstavnici Vikimedijine Zadužbine, kao i predstavnici Vikimedijine zajednice iz Republike Srpske. Pored osnovnog upoznavanja sa Vikipedijom i ostalim Vikimedijinim projektima, teme konferencije između ostalih biće saradnja sa obrazovnim i GLAM institucijama, razvoj slobodnog sadržaja u Republici Srpskoj i autorska prava kroz upotrebu Krijejtiv komons
licenci.
Više o Vikipedijinom danu i Wikimedia Start Republika Srpska 2016 konferenciji na http://wikimedia.rs.ba/index.php/Wikimedia_Start_Republika_Srpska_2016 .

O Vikimediji

Zadužbina Vikimedija je međunarodna neprofitna organizacija koja koordinira mnogobrojnim projektima od kojih je najpoznatiji Vikipedija. Širom svijeta osnovani su nacionalnih ogranaka sa kojima dijeli iste ciljeve i održava Vikipediju i druge višejezičke viki projekte: Vikivesti, Vikirečnik, Vikiknjige, Vikizvornik, Vikicitat, Vikiverzitet, Vikimedijinu ostavu i dr. Vikimedijina Zajednica Republike Srpske je zvanično priznata korisnička grupa urednika i korisnika Vikimedijinih projekata u Republici Srpskoj. Zajednica je koncipirana i utemeljena na principu nevladinog, neprofitnog i nestranačkog udruženja koje svoje ciljeve ostvaruje na isključivo neprofitan način.

Banjaluka.com

Broj pregleda: 2456

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/vikipedija-slavi-rodendan-u-republici-srpskoj/||claudebot