„Jazz date 03“ grupe „Combine Quartet“ u Narodnom pozorištu RS

Objavljeno: 23. 12. 2016 u 19:18h

Bend „Combine Quartet“ održaće „Jazz date 03“ na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS 26. i 27. decembra.

Za razliku od prethodnih koncerata na kojima je grupa glavnom izvodila džez kompozicije poznatih autora, uz po neku njihovu numeru, ovaj put Banjalučanima će se predstaviti sa autorskim kompozicijama.

“Mislimo da smo napravili materijal koji bi mogao biti interesantan i slušaocima koji ne slušaju isključivo džez, jer su kompozicije različitog karaktera, ali i žanra. Ovaj put u goste smo pozvali naše sugrađane, ljude koji zaslužuju pažnju javnosti i priliku da se njihove kompozicije čuju u nekom lijepom ambijentu kao što je NP RS” – rekao je Dejan Trkulja, bubnjar „Combine Quartet“.

Iako je bend prije više od četiri godine oformljen s ciljem da izvodi džez kompozicije raznih autora u aranžmanima „Combine Quartet“, već na prvim probama uz tadašnjeg gitaristu Aleksandara Mihića nastala je prva autoska numera simboličnog naziva „Prva tema“.

“Od tog trenutka, bez obzira na promjene nekih članova u bendu i na kratke pauze u sviranju, ideja za autorskim radom se neprestano razvija. Danas se možemo pohvaliti sa osam kompozicija. Autori tema su gitarista Stefan Tešanović i basista Dejan Đorđević, dok aranžmane i formu kompozicija radimo zajedno. Imamo i jedno iznenađenje, ali to ostavljamo za sam koncert” – ističe Trkulja.

Gosti koncerta, dodaje on, biće dvojica talentovanih i prespektivnih banjalučkih gitarista koji su u proteklom periodu pored vrsne izvođačke tehnike pokazali i svoje kompozitorsko umijeće, te snimili audio material autorskih kompozicija: Vladimir Tubić i Duško Šobat.

“Vladimir i Duško nisu često svirali svoje kompoziocije pred banjalučkom publikom, pa smo se odlučili da zajedničkim nastupom pomognemo kolegama u promociji njihove muzike. Vjerujemo da će ova saradnja biti veoma interesantna, da će njihove kompozicije u našem izvođenju dobiti neku drugačiju atmosferu, i radujemo se što ćemo nastupiti zajedno” – rekao je Trkulja.

Govoreći o problemima naše sredine, smatra da je jedan od primarnih, u muzičkom smislu, neadekvatno formiranje publike.

“Život jednog muzičara, kao i bilo kojeg drugog scenskog umjetnika, zavisi upravo od publike. Mislim da je alarmantno da Banjaluka još uvijek nema ni jednu instituciju koja zapošljava muzičke izvođače. Nemamo TV orkestar, ni narodne, džez, ni bilo koje druge vrste muzike. Filharmonija se tu i tamo pojavi kao udruženje građana, a o operi i baletu da ne govorim, a mislim da kao sredina imamo potencijal za tako nešto. Veliki procenat naših sugrađana muzičke izvođače ne doživljava profesionalno i ozbiljno, i smatra ih kafanskim sviračima, jer najčešće samo tako ima priliku da ih vidi. Ako želite svirati muziku nekog drugog žanra, malo ozbiljniju od lakih nota, niko vam to neće uskratiti, ali je veoma diskutabilno kako ćete, prije svega, naći prostor da je javno izvodite, jer nije isplativa, zato što nemamo publiku za nju “– objašnjava Trkulja.

Odgovor na pitanje zašto nemamo publiku, kaže, ne leži u tome što publika ne sluša ozbiljnu muziku ili zato što je nedovoljno obrazovana, već u tome što nema priliku da čuje kvalitetnu muziku.

“Mediji su uglavnom preplavljeni poluprimitivnom muzikom. Predivno je što imamo obrazovne institucije koje školuju muzički pismen kadar, kako muzičke izvođače, tako i muzičke pedagoge, ali mislim da je zabrinjavajuće to što se umjetničko muzičko izvođaštvo u daljem razvoju veoma slabo stimuliše” – naglasio je Trkulja.

U 2017. želimo više koncerata i inspiracije

Uspješnoj godini za „Combine Quartet“ doprinijeli su i nastupi sa sastavom „Jazz Poesy Cabaret“.

“Nebojša Kuruzović i Saša Berendika pozvali su da im se pridružimo i pokušamo da muzički, u džez maniru ispratimo njihovu poeziju. Iako je sve krenulo spontano, prošlog ljeta smo na prepunoj Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel nastupili uz hor i orkestar izvodeći autorsku poeziju ovih nama izuzetno dragih ljudi. Za narednu godinu priželjkujemo još više angažmana i inspiracije za svoju muziku, jer je to nešto što bi svaki bend, bez obzira kojom vrstom muzike se bavio, poželio” – kaže Trkulja.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/jazz-date-03-grupe-combine-quartet-u-narodnom-pozoristu-rs/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot