Skromni život srpskog pastira

Objavljeno: 27. 1. 2015 u 11:14h

Knjige, ikone, pribor za pisanje, mašina za šivenje, okrpljene cipele, alat, mantije i fotografije iz školskih, studentskih, iskušeničkih, monaških, episkopskih i dana kada je kao patrijarh služio Bogu i srpskom narodu vraćaju najljepše uspomene na patrijarha srpskog Pavla i svjedoče o njegovom skromnom životu.

pavle

Od uspomena na pastira srpskog naroda na ovim prostorima satkana je izložba “Svedočim, samo…”, koja je sinoć otvorena u galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS u Banjaluci. Otvarajući izložbu predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović podsjetio je da je ona upriličena povodom stogodišnjice rođenja i pet godina od smrti blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

Izložba, koju je pripremio Muzej Srpske pravoslavne crkve, biće otvorena do 31. marta. Ulazak u galeriju koju krase predmeti koje je svakodnevno koristio patrijarh Pavle izaziva posebne emocije. Poštovanje i spokoj. Fotografije odišu svetošću, a sa njih se pruža patrijarhov blagi pogled. Među prvima koje posjetiocima zapadaju za oko su one iz 1924. godine. Na njima je Gojko Stojčević u školi u Kućancima sa svojim drugovima, prijateljima i rođacima, fotografisan dok nije obukao monašku odjeću u manastiru Blagoveštenje.

O životu patrijarha Pavla svjedoče i tri para cipela. Njih je ručno popravljao alatom koji je dio prikazane zaostavštine. Nije mu bilo teško. Naprotiv. Sve je radio u miru, sa velikom ljubavlju i molitvom, dajući primjer svojim sljedbenicima. Ušici i zakrpe i dalje su vidljivi i svjedoče sa koliko je pažnje i ljubavi sve činio.

“Nije on iz škrtosti sam sebi popravljao cipele i štopao odjeću. To je bio njegov odnos prema nečemu što je materijalno. I sve vrijeme dok je radio, molio se. Smatrao je da je bespotrebno da drugi budu opterećeni njegovim sitnim problemima kao što je popravka cipela”, rekao je direktor Republičkog sekretarijata za vjere i jedan od autora izložbe Dragan Davidović.

Na drvenom stoliću šivaća mašina za kojom je patrijarh Pavle sam sebi šio odjeću. Iznad nje visi mala ikona Bogorodice i Isusa Hrista. Autentično prikazan radni kutak. Odmah pored su kuvalo, metlica, presa za povezivanje knjiga koje su nastajale od njegovih rukopisa…

Pogledi odlaze i na ordenja, naprsni krst, oslikana vaskršnja jaja, mantije i svečanu odeždu u kojoj se patrijarha vjernici i danas sjećaju. I svaki od posjetilaca se blago osmijehne, srećan što je živio u vremenu patrijarha Pavla.

“Svedočim, samo…”

Izložba zaostavštine patrijarha Pavla bila je postavljena i u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu od kraja novembra 2014. do polovine januara ove godine. Zaostavština patrijarha Pavla čuva se u manastiru Rakovica, a izložba je nazvana “Svedočim, samo…”, prema riječima koje je on često izgovarao i svojim životom potvrđivao.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/skromni-zivot-srpskog-pastira/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])