„Mali čuvari tradicije“ oduševili Banjaluku (Video)

Objavljeno: 21. 11. 2016 u 19:32h

Obučeni u narodne nošnje, sa osmijehom na licu, vedri i veseli, mališani su ponosno izašli pred publiku, zaigrali i zapjevali. U okviru manifestacije „Mali čuvari tradicije“ oko 250 izvođača ukazali su na značaj njegovanja kulturnog nasljeđa jednog naroda.

“Jako je bitno da ne zaboravimo ko smo i šta smo, zato nam je jako bitan ovaj nastup” – rekao je Mladen Ćosić iz ANIPa „Veselin Masleša“ Banjaluka.

“Zanimljivo mi je to što imam puno društva, onda i narodne nošnje, kako se prije nosilo i što svugdje putujemo, imamo puno nastupa” – naglasila je Danka Tomić iz KUD-a „Kolovit“ Gradiška.

Predstavnici ansambala kažu da su ponosni na najmlađe članove. Njihovo interesovanje za tradiciju i kulturu i posvećenost folkloru jednog naroda. Koji se najbolje predstavlja upravo kroz ovakve manifestacije.

“U ovom periodu danas treba što više dati priliku djeci da se druže, da provode vrijeme zajedno i da stvaraju nova prijateljstva. Mislim da je ovo jedna od najboljih prilika, pored očuvanja kulture i tradicije ipak je bitno da se sklapaju i nova prijateljstva koja često znaju da ostanu i za cijeli život” – mišljenja je Nemanja Knežević, direktor ANIP „Veselin Masleša“ Banjaluka.

“Ja uvijek govorim nije bitno šta, bitno je samo da se deca aktiviraju, da se druže uživo, a ne samo preko interneta. Da izađu malo, da se upoznaju i kada se već druže da učine nešto korisno, a to je baš očuvanje naše tradicije, kulture, narodnih igara, pesama. Jer, to je jedna od najvažnijih misija nas kao naroda da očuvamo tu našu kulturu i običaje od zaborava, pogotovo u današnje vreme kada se ide ka tom globalizmu” – dodao je Milan Damjanac, iz KUD-a „Kosta Abrašević“ Bačka Palanka.

Pjesme i igre malih čuvara tradicije podržala je i mnogobrojna publika. Koja je gromoglasnim aplauzom ispratila priču koju predstavljaju upravo oni najmlađi. A, to je da se folklor, tradicija i kultura jednog naroda trebaju njegovati od malih nogu.

Izvor: Srpskacafe

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/mali-cuvari-tradicije-odusevili-banjaluku-video/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])