Na Banj brdu osmatračnica sa teleskopom: Najljepši pogled na grad!

Objavljeno: 12. 11. 2015 u 08:27h

Turistička organizacija planira da u 2016. godini obogati turističku ponudu grada izgradnjom osmatračnice sa panoramskim teleskopom na Banj brdu, a rekreativci i avanturisti će dobiti i dva vidikovca u kanjonu Tijesno.

TOBL je, kako nam je rekao samostalni stručni saradnik ove gradske organizacije Mladen Šukalo, aplicirao za 2016. sa ovim projektom prema gradu i nadaju se da će biti odobren. Naravno, sve zavisi od budžeta i prihoda grada.

Korišćenje turističkog teleskopa bi se naplaćivalo. Najvjerovatnije bi bile dvije opcije – plaćanje u KM i u evrima. Cijena ne bi bila veća od jedne marke, a vrijeme razgledanja grada teleskopom bilo bi vremenski ograničeno.

Projekat u pripremi

“Ispitujemo ponuđače i konsultujemo se s drugim turističkim organizacijama i gradovima koji već imaju ovakve projekte. Na Banj brdu imamo mali problem sa lokacijom i zbog vegetacije, pa zato moramo napraviti osmatračnicu. Pošto je ta lokacija pod zaštitom moramo se konsultovati i sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naljeđa. Po nekim procjenama teleskop bi koštao oko 3.500 evra, a kompletan projekat za Banj brdo blizu 50.000 KM. Nadamo se da će nam grad izaći u susret kada je u pitanju pribavljanje sve potrebne dokumentacije”, rekao je Pressu Šukalo.

On je dodao da su ispred TOBL-a kontaktirali i s Trebinjem i Beogradom, gdje su im rekli da oni nisu zadovoljni opremom, tako da u Banjaluci razmatraju i druge ponuđače, koji će biti izabrani putem tendera.

“Što se tiče vidikovaca u kanjonu Tijesno planirana su dva, jedan bi trebalo da gleda na Rekavice, a drugi prema Krupi na Vrbasu. Inače, Banjaluka će iduće godine biti bogatija za još jednu uređenu pećinu. Riječ je o pećini, koja se nalazi u Ljubačevu, gdje je kamenolom”, kaže Šukalo.

Pećina u Ljubačevu

Riječ je o prvoj pećini, prilagođenoj za komercijalne potrebe, a koja bi bila sastavni dio etno-zone Ljubačevo. U planu je i obuka speleologa, koji bi bili na raspolaganju posjetiocima pećine.

Ovakvih projekata koji bi direktno donosili prihode, smatraju mnogi, treba više. Zasad, TOBL, kada se isključi pansionska potrošnja koja donosi najviše, ima nekoliko ponuda koje donose novac – od turističkog vodiča, obilazaka, a tu je avanturistički turizam, gdje je rafting najpopularniji. I etno-ponuda se pokazala kao pun pogodak, tako da Etno-selo “Ljubačke doline”, ali i scenski prikaz običaja u Piskavici, privlače sve više turista.

Iako Turistička organizacija grada nije profitna po svojoj namjeni, u vremenu krize, kada se uštede i povećanje prihoda planiraju na svim nivoima, sve aktivnosti koje donose novac, a obogaćuju ponudu, su dobrodošle.

Pozitivan primjer Trebinja i Beograda

U Trebinju je na platou ispred Hercegovačke Gračanice u aprilu postavljen panoramski teleskop koji građanima i posjetiocima Trebinja omogućava atraktivan “približeni” pogled sa Crkvine na panoramu grada.

Kretanje teleskopa u radijusu od 360 stepeni omogućava kompletan panoramski obuhvat, a “radi” na kovanicu od jedne KM, koja omogućava tri minuta posmatranja panorame grada.

Preduzeće „Beogradska tvrđava” postavilo je u Beogradu još 2009. pet teleskopa za panoramsko razgledanje grada. Vrijeme posmatranja teleskopom ograničeno je na dva minuta i plaća se slanjem SMS poruke. Korisnik povratnu informaciju kada može da započne korišćenje teleskopa dobija, takođe, SMS-om.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/na-banj-brdu-osmatracnica-sa-teleskopom-najljepsi-pogled-na-grad/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])