Stiglo ljepše proljeće u Banjaluku (Foto)

Objavljeno: 15. 5. 2015 u 10:59h

Stanovnici Banjaluke, godinu dana nakon poplave i klizišta, najveće katastrofe koja ih je zadesila nakon zemljotresa 1969. godine, dočekuju mnogo ljepše proljeće od onog prošlog, koje žele što prije da zaborave.

Ipak, kako kažu mnogi Banjalučani, koji su na svojoj koži osjetili snagu Vrbasa, godina je prekratka da bi bila sanirana sva šteta nastala u majskim poplavama.

Pečat od poplava možda se najbolje vidi u naselju Lazarevo, gdje još traje sanacija većine domova.

Trošne i dotrajale montažne barake napravljene za prvu pomoć nakon razornog zemljotresa za život nisu bile uslovne ni mnogo prije poplava.

“Sreća je samo pa nema vlage. Ostalo je da renoviramo kupatilo i da sredi nastrešnicu, ali u mojoj kući, koja broji četiri člana, samo kćerka radi pa nemamo od čega”, kaže Ivka Špoljarić iz Lazareva.

Kako kaže, vaučer od 5.000 maraka i još 1.000 koliko je dobila od Gradske uprave nisu bili dovoljni da sanira štetu.

U naselju Česma, koje je takođe stradalo u poplavi, osim mosta, kojeg više nema, teško je napraviti razliku između onoga što je upropastila voda i onoga što je bilo propalo, jer je godinama u ovu mjesnu zajednicu malo ulagano.

Pojedini mještani Česme šale se na svoj račun. Kako kažu, sreća u nesreći je što ni prije poplava nisu puno imali, pa im voda nije mogla nešto veće ni odnijeti.

Ljubu i Momirku Šurlan, penzionere iz ovog naselja, zatekli smo kako farbaju plafon u predulazu kuće, čime, kako kažu, stavljaju tačku na sve što su preživjeli u posljednjih godinu dana.

“Hodnik smo sredili prije pet dana, a tek krajem februara nakon devet mjeseci smo ja i suprug legli na naš krevet. Sve do tada smo bili na podu i spavali na spužvi”, kaže Momirka.

Ljubo priča kako je najveći problem bio s namješajem, kojeg nije bilo dovoljno u Banjaluci, pa su se mnoge komšije zaputile u salone put Teslića, Prijedora i drugih gradova.

Iako je u ratu izgubila sina, a zatim i dom u poplavama, Jelena Šimić, iz naselja Kumsale, i dalje je zadržala vedrinu i optimizam za bolje sutra.

“Tek sad pričamo o svemu i postajemo svjesni šta smo preživjeli. Nisam imala gdje spavati osim na tavanu, koji nije opremljen, pa sam morala istjerati golubove. Sad sam nešto renovirala pa se vratila. Sve je bilo pa prošlo i mora se dalje živjeti”, poručila je ova starica svim sugrađanima koji su nakon svega u teškoj situaciji.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, kazao je da će posljedice poplava biti otklanjane godinama, ali da je mnogo toga urađeno na sanaciji štete, kako one iz majskih, tako i one iz avgustovskih poplava.

Podsjetio je da je grad odmah nakon katastrofalnih poplava direktno uložio oko 3,3 miliona KM, ali da nedostaje još mnogo sredstava za sanaciju.

On je napomenuo da se radilo na sanaciji putne infrastrukture, kao i na pojačanju i uspostavljanju ponovne zaštite nasipa u naselju Česma, što je rađeno zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te da se stvaraju uslovi za izgradnju mosta u ovom naselju.

“Počinju radovi na mostu u Priječanima, sanirana su dva mosta u Rekavicama, jedan dio klizišta u naselju Česma i drugim prostorima”, rekao je Gavranović, dodajući kako uskoro počinje sanacija najvećeg klizišta u gradu, u naselju Drakulić.

Procjenjuje se da materijalna šteta u najvećem gradu RS nakon poplava iznosi preko 70 miliona maraka.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/stiglo-ljepse-proljece-u-banjaluku-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])