Srbački krastavci putuju u Njemačku

Objavljeno: 24. 2. 2017 u 13:47h

Ugovore o proizvodnji krastavaca sa njemačkom firmom “Kühne” produžilo je 14 srbačkih kooperanata, a očekuje se da će do kraja marta ovaj broj biti povećan, jer je interesovanje pokazalo još nekoliko desetina povrtara.

Njemačka firma obezbjeđuje repromaterijal, sistem za navodnjavanje i zaštitna sredstva za proizvodnju, a novac za ove namjene kooperanti će otplatiti kroz isporučene krastavce. Predstavnica firme “Kühne” Irena Savanović rekla je da je obezbijeđena stručna pomoć putem tima agronoma koji redovno posjećuju kooperante. Uputstva za tehnologiju proizvodnje im se daju i putem SMS servisa, što se pokazalo kao dobar metod komunikacije.

“Unaprijedili smo proizvodnju i investirali u nabavku sortir mašina, koje se nalaze na glavnim otkupnim mjestima i pomoću kojih se krastavci sortiraju u tri klase. Cijena prve klase je 1,05 KM po kilogramu, druge 0,50, a treće 0,15 KM. Isplata se vrši sedmično na tekuće račune proizvođača”, dodala je Savanovićeva.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu opštine Srbac Dario Kresojević je rekao da se zainteresovani povrtari mogu u narednih mjesec javiti ovom odjeljenju.

“Tim povodom ćemo uskoro održati prezentaciju za veći broj poljoprivrednih proizvođača i vjerujem da će se mnogi uključiti u ovaj proces, jer je njemačka firma i do sada imala dobru saradnju sa srbačkim kooperantima i omogućavala siguran otkup isporučene robe”, rekao je Kresojević.

Firma “Kühne” je jedan od najvećih proizvođača konzervirane hrane, senfa i sirćeta u Evropi, a u Njemačkoj zauzima poziciju lidera sa gotovo svim proizvodima.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/srbacki-krastavci-putuju-u-njemacku/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])