U Andrićgradu održana svečana izložba “Tragom duše 2016”

Objavljeno: 26. 9. 2016 u 14:10h

U subotu, 24. septembra, u Andrićgradu je održana svečana izložba proglašenja pobjednika foto-konkursa Tragom duše 2016. Izložba je nosila naziv kao istoimeni projekat koji se realizovao u organizaciji Zajednice Vikimedije Republike Srpske, a uz podršku lokalnih partnera.

U okviru foto-konkursa je prikupljeno preko 2000 fotografija prirodnih i kulturnih dobara koja se nalaze na teritoriji Republike Srpske. Fotografije su objavljene uz saglasnost autora, pod slobodnom licencom na Vikimedijinoj ostavi – najvećem virtuelnom skladištu multimedijalnih materijala. Određeni broj pristiglih fotografija je upotpunio članke na Vikimedijinom najpoznatijem projektu – Vikipediji.

Članci su napisani u okviru Edukativnih projekata koji podrazumjevaju dvosmjernu saradnju između Vikimedije i obrazovnih institucija različitih nivoa u Republici Srpskoj. Zahvaljujući radu volontera i administratora članci su ispunili kriterijume jedne elektronske onlajn enciklopedije i nalaze se na Vikipediji na srpskom jeziku.

Stručni žiri sastavljen od stručnjaka iz relevantnih oblasti: fotografije, umjetnosti, arhitekture i digitalnih medija odabrao je dvadeset najljepših fotografija ovog konkursa. Po tri autora iz svake kategorije su osvojila novčanu nagradu.

Prirodna dobra Republike Srpske

● Treće mjesto: Park prirode Krupa na Vrbasu, autora Dejana Paspalja;
● Drugo mjesto: Izvor Bioštice, autora Dejana Đukića;
● Prvo mjesto: Orlovačko jezero, Zelengora, autora Borisa Petkovića.

Kulturna dobra Republike Srpske

● Treće mjesto: Nekropola stećaka Velike Grebenice, autora Jovana Vidakovića;
● Drugo mjesto: Manastir Svetog Nikole, Ozren, autora Samira Zahirovića;
● Prvo mjesto: Višegradska ćuprija, autora Janka Samoukovića.

U izložbenu postavku su bili uključeni članci sa Vikipedije. Posjetioci su skeniranjem posebno izrađenih QR kodova, mogli podrobnije da se upoznaju sa dobrom koje je predstavljeno na određenoj fotografiji. Vikimedija već dugo kroz saradnju sa GLAM institucijama praktikuje uključivanje QR kodova i Vikipedijinih članaka u izložbene postavke. Najbolji primer je čuvena izložba u Bruklinskom muzeju.

Podršku projektu su pružili Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i Turistička organizacija Republike Srpske.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-andricgradu-odrzana-svecana-izlozba-tragom-duse-2016/||claudebot