Stanivuković: Rukomet je 70 odsto snaga, 30 odsto tehnika

Objavljeno: 2. 4. 2019 u 19:05h

Legenda Rukometnog kluba Borac, Božidar Stanivuković, tvrdi da su današnji rukomet i onaj iz njegovog vremena dva različita sporta.

Popularni Boba smatra da moderni rukomet predstavlja 70 odsto snagu i svega 30 odsto tehniku. A upravo je bolja fizička sprema rivala, vjeruje Stanivuković, proteklog vikenda presudila Banjalučanima u četvrtfinalu Čelendž kupa protiv ĆSM Bukurešta.

Emocije prorade kada je Borac u pitanju

Boba je bio član slavne generacije koja je 1957. godine Borcu donijela prvi trofej – Kup Maršala Tita. U crveno-plavom dresu nastupio je u 123 navrata, postigavši 167 golova. Boje reprezentacije Jugoslavije branio je 17 puta.

Nakon uspješne igraške karijere, Stanivuković je od 1970. do 1972. godine sjedio na klupi Borca, udarivši tada temelje najvećeg klupskog uspjeha – osvajanja Kupa evropskih šampiona (1976).

Iako danas živi u Njemačkoj, Božidar je upućen u dešavanja u klubu. Svaki put kada je u Banjaluci, stigne da pogleda Borčeve utakmice. Tako je bilo i ove subote, u već pomenutom duelu sa Rumunima.

“Emocije uvijek prorade kada je Borac u pitanju. Kao u starim danima… Bio sam uistinu uzbuđen. I mnogo mi je krivo zbog poraza. Mislim da je jedan od glavnih razloga neuspjeha bio veliki broj izgubljenih lopti. Bukurešt je imao jednu ili možda dvije, a mi desetak. Uz to, naš pivot je izlazio na desetak metara, umjesto da šeta po liniji. Rumuni su igrali duboku zonu, a mi nismo koristili “ubadanje”, nego išli okolo. Rival je radio upravo suprotno, “ubadanjima” je kreirao prednost, te dobijao ili otvoren šut ili penal” – počeo je Stanivuković priču za Srpska Cafe.

Emocije uvijek prorade kada je Borac u pitanju. Kao u starim danima… Bio sam uistinu uzbuđen. I mnogo mi je krivo zbog poraza. Mislim da je jedan od glavnih razloga neuspjeha bio veliki broj izgubljenih lopti. Bukurešt je imao jednu ili možda dvije, a mi desetak

Analizirajući evropsku bitku pod svodovima “Borika”, naš sagovornik je apostorfirao još jedan bitan aspekt iste:

“Presudilo je i to što je protivnik bio fizički jači. Rumuni su “unijeli” naše igrače u šesterac, umjesto da Borac njih izgura.”

Upravo je fizička sprema, prema riječima Stanivukovića, ključ uspjeha u modernom rukometu.

“Rukomet nekad i sad su dva različita sporta. Danas igra predstavlja 70 odsto snagu, a 30 odsto tehniku. Kad pogledamo šemu kako se igra, sve je isto. Taj šablon vidite i u Bundesligi, ali i u reprezentativnim takmičenjima. Gledao sam dva posljednja evropska i svjetska prvenstva. Zaključak je da ko ima snagu, taj i pobjeđuje. Fizička sprema igrača danas je fenomenalna. Mislim da bih ja imao snage da odigram jedan napad. I to je to” – dodao je Boba.

Srbija je najmanje napredovala

Proslavljeni rukometaš nije želio da dijeli mnogo savjeta vodećim ljudima Borca. Kako kaže, treba naporno raditi i igrati pametno.

“Naša deviza je bila da, dok imaš loptu u rukama, ne možeš da primiš gol. A kad imaš loptu u rukama, cilj je bio izgraditi šansu da daš gol.”

Stanivuković je povukao još jednu paralelu sa prošlim vremenima, osvrnuvši se na činjenicu da je sa “plavima” pobjeđivao u Parizu. A danas, Francuzi predstavljaju velesilu kojoj ne može parirati nijedna ekipa sa prostora bivše Jugoslavije.

“U takvim pričama se zaboravlja jedan bitan podatak, a to je da mi više nemamo jednu, nego šest reprezentacija. Pogledamo li posljednjih nekoliko šampionata, bilo je slučajeva da na istom učestvuje pet timova iz bivše Juge. Hrvatska je imala i ima dobru selekciju. Crna Gora napreduje. Srbija se koliko-toliko drži, mada je činjenica da je najmanje napredovala. Mislim da je tu problem mentaliteta, jer tim ne igra disciplinovano i ne igra utakmicu do kraja” – pojasnio je naš sagovornik.

Za kraj, Boba je dodao da potencijalna promjena pravila, koju mnogi sve češće i glasnije zagovaraju, nije garancija da će rukomet dobiti na atraktivnosti.

“Mislim da su Rusi eksperimentisali i uveli ograničenje napada na 25 ili 30 sekundi. To je sigurno poboljšalo atraktivnost. Ipak, ako mene pitate, aktuelna pravila su u redu. Ne možete ni danas da igrate napad do iznemoglosti. Uz to, u ovakvoj situaciji prave, jake odbrane više mogu doći do izražaja” – zaključio je Božidar Boba Stanivuković.

Izvor: Srpskacafe/ Dejan Marić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/rukomet/stanivukovic-rukomet-je-70-odsto-snaga-30-odsto-tehnika/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])