“Borik” topio i veće minuse

Objavljeno: 29. 3. 2019 u 19:20h

Rukometaši Borac m:tela pokušaće da nadoknade šest golova zaostatka iz prvog meča četvrtfinala EHF Čelendž kupa protiv CSM Bukurešta.

U prvoj utakmici Rumuni su slavili sa 25:19, što je rezultat koji daje nadu i jednom i drugom rivalu za prolaz u polufinale.

U svojoj poslijeratnoj istoriji, da ne idemo predaleko, Banjalučani su na međunarodnoj sceni u sedam navrata jurili zaostatak od šest ili više golova. Dva puta su uspjeli u tome, dok su u pet navrata zastajali na samom pragu iznenađenja i pognutih glava napuštali parket.

Ljubiteljima rukometa u gradu na Vrbasu i sada je u sjećanju sezona 2000/01. kada je Borac u drugom kolu EHF kupa eliminisao ukrajinski Šahtjor. Prvi meč u Donjecku domaćin je dobio sa 31:22, ali su u revanšu, pred prepunim “Borikom” Banjalučani slavili sa ogromnih “plus 18” (33:15). Sličan podvig napravljen je deset godina kasnije, takođe u drugom kolu EHF kupa, kada je Borac u Turskoj poražen od Ankare sa 24:31, a sedam dana kasnije furioznom igrom u drugom poluvremenu sve nadoknadio u Banjaluci za konačnih 39:23 (14:13). Mnogi se sada prisjećaju tih utakmica i vjeruju da današnji tim Borca može da napravi podvig i izbori polufinale EHF Čelendž kupa. I pored prisutnog optimizma u klubu su svjesni da to neće biti ni malo lako.

“Pomalo me nervira što se napravila priča kako je ovo lako dostižan zaostatak. CSM je zaista ozbiljna ekipa, bolja od Borca, bar na papiru, i tako je treba shvatiti. U drugom poluvremenu meča u Bukureštu pokazali smo da se možemo nositi sa njima. U revanšu pred našom publikom, sa velikim pritiskom sa tribina i mnogo većom koncentracijom u igri sve je moguće. Imamo šanse, ali treba ostaviti posljednji atom snage što ćemo i uraditi, a hoće li to biti dovoljno vidjećemo. Što se tiče neke taktike tu baš i nema pravila. Iskustvo mi govori da se većina tih utakmica rješava u posljednjih desetak minuta, kada i pritisak sa tribina radi svoje. Uostalom, kako god da bude, samo da u finiš uđemo sa šansom za prolaz” – istakao je iskusni golman Borac m:tela Bojan Ljubišić koji je igrao protiv Šahtjora, Sandefjorda, Volendama i Aragona.

Nekadašnji prvotimac, a poslije i trener Borca Bojan Unčanin u nekoliko navrata igrao je ovakve utakmice.

“Imao sam priliku da jurim različite zaostatke i tu zaista nema pravila, a sigurno je samo da se sve može nadoknaditi. Prednost Bukurešta iz prve utakmice nije nimalo bezazlena dok bi za Borac najbolje bilo da sve krene u dobrom ritmu od samog početka, ali se mora imati i malo sportske sreće. Takođe, naša prednost može da bude i njihova teška utakmica koju su sinoć igrali sa Konstancom, a računam i na umor od dugog i napornog puta. Uz pametnu taktiku i prepun “Borik” sve je moguće. Sa druge strane, problem može da bude činjenica da smo dali tek 19 pogodaka u gostima i ako Rumuni u revanšu postignu više, onda nam treba trijumf od sedam golova razlike. Na kraju, mislim da su šanse i dalje podjednake i da će tek neke male nijanse odlučiti konačnog pobjednika” – rekao je Unčanin.

Banjalučani su se znali uvjeriti koliko je teško sačuvati veliku prednost. Bilo je to u sezoni 2004-05 kada su na svom terenu deklasirali Kras Volendam sa 43:22, a potom u Holandiji tu prednost jedva sačuvali uz poraz od 18:28.

Rezultati

U pet navrata Banjalučani su bili na korak od dostizanja šest i više golova zaostatka, ali im je, na kraju, nedostajalo i sportske sreće da nastave takmičenje u Evropi.

  • Sezona 2000/01: Sandefjord – Borac (29:21, 19:26)
  • Sezona 2006/07: Lovćen – Borac (27:17, 23:30)
  • Sezona 2007/08: Borac – Bolonja (23:29, 32:29)
  • Sezona 2009/10: Budućnost (P) – Borac (36:30, 29:33)
  • Sezona 2011/12: Aragon – Borac (31:21, 22:31)

Izvor: Glassrpske/ Siniša Kotaraš

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/rukomet/borik-topio-i-vece-minuse/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])