Ukida se jedno od najbizarnijih fudbalskih pravila

Objavljeno: 19. 12. 2018 u 15:42h

Izvjesno je da će Svjetska fudbalska organizacija (FIFA) promijeniti niz pravila u fudbalu, kao i da će ukinuti jedno od najbizarnijih pravila.

Aktuelno pravilo nalaže da protivnički fudbaler ne smije u 16 metara presjeći ispucavanje prilikom gol-auta. To će se promijeniti. Novo pravilo će i dalje braniti igračima ući u šesnaesterac prije nego golman ispuca loptu, ali čim je golman dotakne, igrači po novom pravilu smiju ući u 16 metara i presjeći dodavanje.

Novo pravilo se testira na Svjetskom klupskom prvenstvu, istom takmičenju na kojem smo prije dvije godine vidjeli testiranje videotehnologije.

Očekuje se i promjena pravila prilikom izmjene – da fudbaler ne mora izaći iz igre kod centra, već to može učiniti negdje bliže kako bi se spriječilo odugovlačenje i što prije nastavilo s igrom.

Novo pravilo je i da igrač kod crvenog kartona obavezno propušta sljedeću utakmicu, bez obzira koje je to takmičenje i pod čijom ingerencijom.

Nova pravila trebala bi biti potvrđena u martu 2019. godine, a neka od predloženih pravila su: žuti i crveni kartoni trenerima, izvođenje jedanaesteraca po AB-BA-AB-BA-AB sistemu, promjena pravila ulaska u kazneni prostor prilikom izvođenja jedanaesterca, živi zid sastavljen samo od igrača tima koja se brani…

Izvor: index.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/planeta-sporta/ukida-se-jedno-od-najbizarnijih-fudbalskih-pravila/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])