Preminuo Dragoslav Šekularac (Foto/Video)

Objavljeno: 5. 1. 2019 u 11:43h

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i jedan od najboljih igrača u njenoj istoriji, Dragoslav Šekularac, preminuo je danas u 82. godini.

Jedan od najboljih driblera na ovim prostorima i druga Zvezdina zvijezda za “crveno-bijele” je igrao 11 godina i na 470 utakmica postigao 119 golova, osvojivši sedam titula prvaka države i pet nacionalnih Kupova. Bio je i trener Crvene zvezde sa kojom je osvojio duplu krunu, a tim, koji je ostavio svom nasljedniku u prvoj sezoni nakon njegovog odlaska, postao je šampion Evrope i svijeta.

Bio je standardni član fudbalske reprezentacije Jugoslavije, za koju je odigrao 41 utakmicu i postigao šest golova.

Dragoslav je rođen u Štipu 1937. godine, ali se školovao u Beogradu, gdje ga je Dimitrije Milojević, nekadašnji fudbaler BASK-a, trener i štamparski radnik “Politike”, primijetio u dvorištu Druge muške gimnazije. Već sa 16 godina zabilježio je i prvi nastup u “crveno-bijelom”, a godinu dana kasnije i u reprezentativnom dresu.

Za klub iz Ljutice Bogdana je debitovao 1955. godine.

Šeki ima, što je posebno volio da apostrofira, pozitivan bilans u derbijima s Partizanom, u utakmicama koje je smatrao najvažnijim u karijeri. Često je znao da istakne koliko su mu na početku karijere značili savjeti legendarnog Rajka Mitića, kakav je osjećaj postići pobjedonosni gol u vječitom derbiju sa nepunih 18 godina, kako se nosio sa slavom…

“Kroz Crvenu zvezdu je prošlo više hiljada vrhunskih sportista i svaki od njih je svojim primjerom na terenu i van njega doprinio da sa ponosom milionska armija navijača izgovara ime svakoga od njih. Ipak, postoje ljudi kojima je uspjeh predodređen, osobe kojima je u zvijezdama zapisano da budu uspješne i popularne. Za to je neophodno da posjedujete veliki šarm, da budete džentlmen i gospodin, da vas obožavaju u društvu i obavezno nešto što vas izdvaja od svih ostalih, da budete jedinstveni. Sve to je krasilo našeg Šekija. Uvijek se borio za istinu i pravdu, o posljedicama nije razmišljao, bio je vrlo temperamentan, reagovao je srcem, a ne razumom” – navodi se na sajtu Crvene zvezde.

Sa Zvezdom je osvojio sedam šampionskih titula i pet nacionalnih Kupova.

Preuzeo je prvi tim Crvene zvezde kao trener u drugoj polovini sezone 1988/89. Već u sljedećoj (1989/90) osvojio je duplu krunu sa velikih devet bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Dinamo iz Zagreba (tada su se za pobjedu dobijala dva boda). Ipak, Šeki za fudbal znači više od brojki i statističkih podataka, živio je fudbal na sebi svojstven način.

“Nema sumnje da će Dragoslav Šekularac zauvijek biti upamćen kao jedan od najvećih u istoriji fudbala, a svi oni koji su imali čast da ga upoznaju i sa njim bar jednom porazgovaraju zauvijek će ga čuvati u najljepšem sjećanju” – dodaje se u oproštajnoj poruci kluba.

O tačnom vremenu održavanja komemoracije i sahrane javnost će biti naknadno obaviještena.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/planeta-sporta/preminuo-dragoslav-sekularac-foto-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])