Ostao bez obje noge prije 18 godina, sad je ponovo na stazi (Video)

Objavljeno: 25. 1. 2019 u 20:10h

Skoro 18 godina prošlo je od kada je Aleks Zanardi, dvostruki šampion serije Kart ostao bez obje noge kada je na njega naletio kolega u drugom bolidu.

Od tada do danas, prošao je trnovit put, ali nije se predavao. Tako je trkačke automobile zamijenio invalidskim kolicima, postao trkač paraolimpijac i osvajač 4 zlatne medalje, koji se u pedeset i drugoj godini vraća svojoj prvoj ljubavi – trkanju.

Američki mediji prenijeli su priču o Zanardiju, kojeg su zatekli u kolima. Lijeva ruka na volanu, mašina turira, desna ruka daje gas, po potrebi može i da zakoči. Papučica na mjestu gdje bi trebalo da budu noge, ne postoji, nema ni potrebe.

Ipak, sve je tako modifikovano da Zanardi, prvi put poslije jezive nesreće koju je 2001. godine doživio, ponovo sjedne za volan i nađe se na trci. Kako je cijelog života volio izazove, i ovoga puta, očekuje ga jedan pravi – 24 sata Dejtona! Ovo će biti prva trka koju će voziti bez proteza.

https://www.youtube.com/watch?v=KysP71KKzIc

“Moram da priznam, prvi krug koj isam odvezao je djelovao zaista čudno. Bilo je vrijeme da krenem, dao sam gas. Rasmišljao sam, da li sam siguran, koliko, treba li ovo raditi. Ipak, voziti kola ponovo, nevjerovatno”, rekao je Zanardi. Kada sam prvi put počeo sa testiranjima, osjetio sam se kao osvajač zlatne medalje.

Zanardi je poslije nesreće postao paraolimpijac i osvajač četiri zlatne medalje u trkanju biciklima koji se okreću rukama. Ipak, 24 sata Dejtona je nešto što Zanardiju predstavlja ostvarenje sna. Ujedno, on je i motiv za sve da ne postoje prepreke bez obzira na okolnosti koje utiču da stanete. Veliki borac, rođeni šampion ponovo će voziti “300 na sat” zajedno sa asovima poput legendarnog Fernanda Alonsa, Baričela, Montoje, Fitipaldija, Burde.

Izvor: Telegraf

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/planeta-sporta/ostao-bez-obje-noge-prije-18-godina-sad-je-ponovo-na-stazi-video/||claudebot