Njegovo stanje skriveno od javnosti: Pet godina od teške nesreće legendarnog Mihaela Šumahera

Objavljeno: 28. 12. 2018 u 17:48h

U subotu će biti tačno pet godina otkako je najuspješniji vozač u istoriji formule 1 Nijemac Mihael Šumaher teško stradao na skijanju u francuskim Alpama, a njegovo zdravstveno stanje i dalje je skriveno od javnosti. 

Sedmerostruki svjetski prvak je stradao 29. decembra 2013. na skijanju u francuskim Alpama udarivši glavom o stijenu. Iako je nosio skijašku kacigu, doživio je teške povrede glave. Prebačen je u bolnicu u Grenoblu, gdje je podvrgnut dvjema operacijama i stavljen u induciranu komu. Pet mjeseci kasnije prebačen je s odjela intenzivne njege na rehabilitacijski odjel, a u junu 2014. je iz Grenobla premješten u Lozani.

U septembru iste godine stigao je u svoj dom u švajcarskom Glandu, mjestu na obali Ženevskog jezera.

Otad mediji samo nagađaju o njegovom zdravstvenom stanju, no porodica o svemu šuti. Šumaherova zdravstvena situacija tako je postala jedna od najvećih tajni današnjeg sporta.

Dio medija navodi da Šumaher bespomoćno leži u bolničkom krevetu, dok drugi tvrde kako samostalno hoda po kući i da se oporavak dobro odvija. Takođe postoje i spekulacije o tome koliko košta njegova medicinska briga, pa se tako spominje i brojka od 55.000 evra mjesečno.

Jedna od osoba koja se brine da Šumaherovo stanje ostaje tajnom je menadžerka Sabine Kem. Povremeno šalje izjave za medije, koje su opšte naravi i govore o tome da njegova porodica pokušava učiniti sve najbolje kako bi se popularni Šumi oporavio.

“Razumijem da ljude zanima njegovo zdravstveno stanje. Međutim, njegova porodica želi zadržati svoju privatnost” – poručila je Kem.

Među onima koji znaju kako je njegovo stanje, zasigurno je i predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Žan Tod. Međutim, bivši Ferarijev šef i veliki Šumaherov prijatelj takođe o svemu šuti.

Tod je u svom posljednjem razgovoru za medije govorio o Formuli 1, ali nije želio otkriti detalje o legendarnom vozaču.

Šumaher je tokom karijere osvojio rekordnih sedam naslova svjetskog prvaka i rekordnu 91 pobjedu. Prva dva naslova prvaka osvojio je u Benetonu (1994., 1995.), a od 2000. pa do kraja 2004. je osvojio 5 naslova u nizu u bolidu Ferarija. Nastupio je na 308 utrka, a 155 puta se uspinjao na jednu od stepenica pobjedničkog postolja.

Šumaher će 3. januara proslaviti 50. rođendan.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/planeta-sporta/njegovo-stanje-skriveno-od-javnosti-pet-godina-od-teske-nesrece-legendarnog-mihaela-sumahera/||claudebot