Rekordi i zanimljivosti u fudbalu

Objavljeno: 8. 12. 2011 u 20:17h

Jako veliki procenat svjetske populacije prati fudbal, koji se smatra za najvažniju sporednu stvar na svijetu. Međutim, malo ko zna neke zanimljivosti koje su se dešavale tokom decenija igranja fudbala.

Ukoliko niste znali, prvi zvanični fudbalski meč odigran je u Engleskoj; 1908. godine, fudbal je postao olimpijski sport, a prva košarkaška utakmica bila je odigrana fudbalskom loptom. Brazilac Pele je bio prvi fudbaler koji je ovaj sport nazvao prelijepom igrom, a kad već pominjem Brazilce, Brazil je rekorder po broju osvojenih trofeja Svjetskog Prvenstva, tačnije osvojili su ga pet puta. Uz to, bivši Brazilski reprezentativac, Ronaldo, je najbolji strijelac sa 15 postignutih golova. Vjerovali ili ne, iako je Engleska kolijevka fudbala, smatra se da ovaj sport potiče iz Kine. A ako vam nešto znači, prvi tamnoputi igrač fudbala bio je Artur Varton.
Što se tiče broja posjetilaca na jednoj utakmici, apsolutni rekord drži brazilska Maracana. Na utakmici koju su u Riju odigrali Brazil i Urugvaj, bilo nevjerovatnih 199.854 navijača.

Stadion Maracana

Urugvaj je vezan i za najmanju posjetu utakmici na Svjetskom Prvenstvu, a to se desilo 1930. godine kada meč pratilo svega 300 gledalaca.
Pošto pričamo o Svjetskim prvenstvima, treba reći i da je u svakom finalu SP-a učestvovala jedna evropska reprezentacija osim 1930. i 1950. godine, a Meksiko, Nemačka i Francuska su jedine zemlje koje su bile dva puta domaćini Svetskog prvenstva. Evo i prilike za vic: reprezentacija Indije je morala da napusti Svjetsko prvenstvo 1950. godine, jer nije bilo dozvoljeno igrati bez obuće. Fudbal se naravno ne može igrati bez lopte, a čak 80% lopti se proizvodi u Pakistanu.

Što se tiče samih rekorda, evo nekoliko zanimljivih. Najbrži gol u fudbalu postigao je Ricardo Olivera iz Urugvaja u decembru 1998. godine a to se desilo nakon samo 2,8 sekundi od početka meča, a najveći broj postignutih golova od strane jednog igrača na utakmici je čak 16.
U fudbalu postoje i rekordi koji su zabilježeni u Ginisovoj knjizi rekorda. Jedan od njih je tim sa naviše osvojenih nacionalnih trofeja. Nisu to ni Real Madrid, ni Barcelona, ni Milan, ni Manchester. Taj rekord drže Glasgow Rengersi sa čak 52 osvojene titule. Iako se priča da je Pele postigao najviše golova u karijeri, Ginis kaže da je to ipak uradio drugi Brazilac, Artur Fridernih, koji je u 26 godina karijere postigao nevjerovatnih 1.329 golova. Još je brazilskih rekordera u Ginisovoj knjizi, kao recimo golman Gerald Pereira de Matos Filh ili jednostavno Mezaropi, koji nije primio gol u 20 uzastopnih mečeva, odnosno punih 1.816 minuta. Da ne bude da Japanci ne znaju igrati lopte, vlasnik najbržeg het-tricka je Masaši Nakajama, koji je svoj het-trick postigao za samo 3 minute i 3 sekunde. Ne znam hoćete li vjerovati, ali imamo i aktivnog fudbalera koji je stariji od prvog svjetskog rata. Tersio Mariano de Rezende je najstariji aktvini fudbaler, a rođen je 31. decembra 1921. godine.

Naravno, kakvi bi to bili rekordi da u njima nema engleske Premier lige. Jedini fudbaler koji je u Premier ligi bio strijelac u 10 utakmica zaredom je Ruud van Nistelroy. Sjećate se Lee Boyera? On je igrač sa najviše žutih kartona u Premiershipu, a igrajući za Westham i Newcastle skupio ih je čak 92. Ipak, nije on najgrublji. Tu titulu dijele tri igrača.

Lee Bowyer u “akciji”

Richard Dun, Dancan Ferguson i Patrick Viera su ubjedljivi po dobijanju crvenih kartona, a zaradili su čak po osam u jednoj sezoni. Crni rekord Engleske po broju osvojenih bodova ima Derby County koji je u sezoni 2007/08. osvojio samo 11 bodova, pobijedivši u samo jednom meču u 38 odigranih kola. Još jedna stvar iz Engleske za sami kraj. Nothingam Forrest je jedina ekipa na svijetu koja je osvojila Ligu prvaka (tadašnji Kup šampiona), i to dva puta, a da nema osvojenu titulu matičnog premijerligaškog takmičenja.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/fudbal/rekordi-i-zanimljivosti-u-fudbalu/||claudebot