Napravite domaću masku za kosu: Ojačajte je i obnovite!

Objavljeno: 13. 1. 2018 u 15:35h

Da li ste znali da je maska za kosu sa običnim kvascem prilično jednostavno, ali veoma efikasno sredstvo koje čini čuda, čak i sa najzapuštenijom kosom? Rezultat primjene ovakve maske, ne samo da je visokokvalitetan, već je i trajan…

Maske od kvasca odgovaraju svim tipovima kose i nezamjenljive su u borbi protiv gubitka kose i za njen brži rast. Posebnu pažnju na ovaj proizvod treba da obrate osobe koje imaju bolest vezanu za rast kose – seboreju, ekcem. Osim toga, koristeći masku od kvasca uspješno ćete se osloboditi peruti. Koristeći maske od kvasca, možete postići nevjerovatne efekte. Ali, sprovođenje procedura za oporavak kose mora biti sistematsko, a ne „s vremena na vrijeme“.

U ovom slučaju, rezultat, djelotvoran, brz i dugoročan, nećete dugo čekati. Kao preventivna mjera i za brži rast kose, maska od kvasca koristi se jednom nedjeljno, u trajanju 10-15 procedura. Poslije napraviti pauzu 3 mjeseca i ponoviti po potrebi. Ako je vaš cilj lječenje kose – obnova i ojačanje strukture oštećene kose, maske na bazi kvasca treba primjenjivati 2 puta nedjeljno, u trajanju 6-8 nedjelja. Po potrebi proceduru ponoviti za 3 mjeseca.

Recept: U 1 supenoj kašiki toplog mlijeka rastvoriti 1 kafenu kašiku meda ili šećera, dodati 20 gr svježeg kvasca. Ostaviti na toplo mjesto da fermentira (naraste), 15-20 minuta. Zatim dodati 1 žumance. Dobro promiješati sve komponente do ujednačene smjese. Dobijenu smjesu nanijeti na čistu, vlažnu kosu. Umotati najlonskom kesom i peškirom. Ostaviti na glavi 50-60 minuta (najmanje), poslije kosu oprati vodom i sa malo balzama.

Ovakve maske zahtijevaju utopljavanje (peškir, kapa) da bi se stvorili optimalni uslovi za rast kolonija gljivica kvasca. Sa njihovim povećanjem, povećava se koncentracija proteina, vitamina i minerala, koji prodiru u folikulu dlake. Miris, koji ćete osjetiti za vrijeme djelovanja maske, nestaje poslije pranja, kada se kosa u potpunosti osuši.

Sastav maski možete mijenjati, dodajući ricinusovo ili maslinovo ulje, jogurt, sok aloe itd, ali osnovni sastojak kvasac – ostaje isti.

Da napomenemo još jednom: koristeći maske na bazi kvasca možete postići nevjerovatne, dugoročne rezultate, ali treba da budete dosljedni i da se pridržavate preporuka, opisanih na početku ovog teksta. Već poslije prvog nanošenja, kosa je dobila poseban nevjerovatan sjaj, posebno na suncu. Gustina i volumen kose (na moju tanku, masnu i slabu kosu) – bez presedana, bez dodatnih sredstava za oblikovanje kose. Razlika je veoma primjetna i uočljiva. Kosa kao da je obimnije, jača, ne leti na ulici na sve strane. Sviđa nam se što poslije nanošenja, maska ne curi ispod kese. Probali smo je i na čistu i na prljavu kosu. Prilikom ispiranja maske, kosu operemo sa 2 žumanceta (kad je nanosimo na prljavu kosu). Poslije pranja sa žumancima, kosa kao da je preporođena.Ova maska zaista zaslužuje pažnju. Koristimo je odnedavno…

Fotografija koju vidite je vjerodostojna, odnosno prikaz je kose sa početka tretmana i poslije 6 mjeseci.

Izvor: Banjalucanke.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Međunarodno priznati IT kursevi