Plivanjem do savršenog tijela

Objavljeno: 18. 8. 2019 u 11:53h

Plivanje je mnogima omiljena ljetnja aktivnost, a pored toga što uživamo u kupanju u vodi, ovo je sport koji nam pomaže da oblikujemo svoje tijelo, istopimo masne naslage, ali i da u mnogome poboljšamo zdravstveno stanje našeg organizma.

Plivanje se preporučuje svima, međutim osobe koje boluju od određenih oboljenja, dobiće savjet od svog ljekara, o stilu plivanja, koji je za njih najprihvatljiviji.

Riječ je o vrsti rekreacije, koja ima izdrazite benefite na zdravlje našeg organizma, širi kapacitet pluća i utiče na razvoj svih mišićnih grupa na našem tijelu.

Plivanje na mišiće ima takav uticaj, jer voda tijelu pruža otpor i do 15 puta veći od vazduha, čime je samo vježbanje daleko učinkovitije. Istovremeno, voda rasterećuje naše mišiće i zglobove, što nije slučaj kada treniramo “na suvom”, pa su šanse za povredu zglobova gotovo nepostojeće.

Svaki stil plivanja posebno oblikuje određeni dio tijela, a najbolje rezultate postići ćete kombinacijom svih stilova, međutim, ukoliko posebno želite da zategnete određeni dio tijela, odlučite se upravo za jedan od stilova plivanja, koji efikasno oblikuje, vašu problematičnu regiju.

Prsno plivanje

Prsno plivanje je stil, koji bira većina žena, koji zahtjeva veliki napor ruku i nogu, pa samim tim, najbolje i oblikuje pomenute dijelove tijela. Stalni zamasi nogama, pod vodom, pozitivno utiču i na smanjenje celulita, dok zamasi rukama, smanjuju neželjeno masno tkivo na njima, koje mnogim ženama smeta i smatraju ga neprivlačnim. Tokom ovakvog plivanja istegnuti su i trbušni mišići, što je važno za oblikovanje stomaka.

Leđno plivanje

Tokom nešto aktivnijeg, leđnog plivanja, izduženo je naše čitavo tijelo, a najaktivniji su trbušni mišići, pa je ovaj stil idealan za sve one, koji se bore sa masnim naslagama u predjelu stomaka. Aktivnost rukama, oblikuje i mišiće ruku, i smanjuje bol i napetost u ramenima.

Kraul

Kraul podrazumjeva aktivno zamahivanje lijevom pa desnom rukom, naizmjenice, uz aktivno udaranje nogu po površini vode, koje podstiče kretanje napred. Učinak ovakvog plivanja na tijelo sličan je aerobnom treningu, jer ćete za pola sata potrošiti duplo više kalorija nego u teretani.

Plivanje podrazumjeva duboko disanje, što je tehnika koja se svima preporučuje, kako bi se efikasno oslobodili stresa.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/530178/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])