U Banjaluci planirano osnivanje muzeja grada

Objavljeno: 16. 1. 2019 u 09:38h

Muzej grada, čije je osnivanje planirano Strategijom razvoja kulture grada 2018-2028, trebalo bi da bude smješten u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

U Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku kažu da se u Strategiji razvoja kulture grada, u dijelu koji se odnosi na razvijanje kulturnog sistema kroz nove forme djelovanja i organizacije postojeće infrastrukture, navodi da je planirano uspostavljanje muzeja grada, sa programskim aktivnostima i depadansima koji joj po funkciji pripadaju.

Ističe se da grad ima značajnih arheoloških potencijala koji još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri istraženi.

“Muzej grada bi bio institucija od posebnog značaja za objedinjavanje različitih multietničkih i multikulturalnih aspekata grada kao specifične kulturne sredine” , kazali su u tom odjeljenju.

Ovaj projekat je dugoročnog karaktera i potrebno je uraditi niz proceduralnih koraka, od mapiranja potencijalne lokacije, izrade elaborata do pozicioniranje novog kompleksnog muzeja kao gradske institucije.

U fokusu ove institucije biće predstavljena istorija grada od najranijih vremena do danas kroz sve grane muzejskih oblasti: arheologiju, etnologiju, istoriju, istoriju umjetnosti, nematerijalnu kulturnu baštinu, industrijsku baštinu, prirodnu baštinu, gastronomiju i druge oblasti.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada, kazao je  da bi se na značajnijim arheološkim lokalitetima mogli  izgraditi i arheološki parkovi prilagođeni obrazovnim i turističkim potrebama.

“Grad još uvijek nema pravi arheološki park, ali se nadam da će određene investicije ići u tom smjeru. Tvrđava Kastel je jedan od najvažnijih arheoloških lokaliteta u gradu, a pored nje tu je lokalitet  Hanište u kojem je i nalazište još iz doba neolita”, kazao je Šukalo.

Dodao je da za realizaciju ove ideje mogu biti značajni manji arheološki parkovi u Srpskim Toplicama, ali i drugi parkovi u okruženju.

Izvor: Nezavisne / Autor: Biljana Popović, Nemanja Vukojević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/u-banjaluci-planirano-osnivanje-muzeja-grada/||claudebot