U Banjaluci izvedena dokumentarna predstava o ženama u borbi protiv nasilja

Objavljeno: 3. 6. 2018 u 12:16h

Scenska priča, odnosno predstava o dramatičnoj sudbini sedam hrabrih žena iz Pakistana, Gvatemale, Sjeverne Irske, Rusije, Kambodže, Afganistana i Nigerije i njihovoj borbi za ljudska prava izvedena je sinoć u Banjaluci.

Predstavu „Sedam“, čiji je glavni cilj da pokaže da se protiv nasilja može boriti i izboriti, u BiH je kao projekt pokrenulo Međureligijsko vijeće u BiH (MRV) – Mreža vjernica, i za sada je jedini u svijetu iza kojeg stoje vjerske zajednice.

U najvećem gradu entiteta RS izvedena je u okviru aktivnosti Odbora za međureligijsku saradnju Banjaluka, formiranog pri Međureligijskom vijeću BiH.

Stručna savjetnica u Međureligijskom vijeću BiH Olivera Jovanović ističe da u snažnoj dokumentarnoj predstavi, koja je održana u banjalučkom Jevrejskom kulturnom centru, učestvuju primarno žene predstavnice svojih vjerskih zajednica, da bi se i kroz te zajednice dobila podrška u borbi protiv nasilja.

“Svaka religija koja se ispravno tumači je protiv svakog vida nasilja, pa i nasilja nad ženama” – ukazala je Jovanović.

Banjaluka je 13. grad u BiH kojem je kroz dokumentarnu predstavu ispričano sedam istinitih sudbina – Ines Mekormak (Inez McCormack) iz Sjeverne Irske, Mukhtar Mai iz Pakistana, Marine Pisklakove iz Rusije, Mu Sokua iz Kambodže, Faride Azizi iz Afganistana, Anabele de Leon iz Gvatemale i Hafsat Abiola iz Nigerije.

Zajedničko ovim ženama jeste da su, i pored ličnih tragedija, ostale istrajne u borbi za osnovna ljudska prava.

“Nasilje je svuda isto i svuda ga ima i provodi se na više načina. Ni mi se, nažalost, ne razlikujemo. Ovo je naš način da kroz ovu predstavu damo doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama” – istakla je Jovanović.

Ovaj dokumentarni recital, uz scenografiju u kojoj dominira simbolika svjetla i tame, od decembra 2016. se izvodi i u Bosni i Hercegovini i dio je projekta PRO-Budućnost (povjerenje, razumijevanje i odgovornost za budućnost), koji provodi Catolic Relief Service (CRS), a finansira USAID.

Dokumentarna predstava “Sedam” je od 2009. do danas izvedena u 23 zemlje, a prevedena je na 20 jezika.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/u-banjaluci-izvedena-dokumentarna-predstava-o-zenama-u-borbi-protiv-nasilja/||claudebot