Studenti iz Evropske unije dolaze u Banjalučko studentsko pozorište

Objavljeno: 16. 1. 2020 u 15:53h

Banjalučko studentsko pozorište kreće u realizaciju projekta „Omnibus of young dramaturgs from EU and BiH“ koji realizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini – specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

„Ovom prilikom će se publici kroz raznolike predstave promovisati evropske vrijednosti i bogata istorija Evropske unije, kao i njen značaj za građane“, rekli su iz Banjalučkog studentskog pozorišta.

Realizacija projekta traje cijelu godinu, a podrazumijeva dolazak studenata iz svih krajeva Evropske unije, koji će provoditi po nekoliko dana u Banjaluci.

„Kroz zajednički kreativni rad studenata koji će dolaziti iz svih krajeva Evrpske unije i Bosne i Hercegovine, te stvaranje instant predstava u Podrum sceni u Gospodskoj ulici u Banjaluci, projekat ima za cilj da podstakne mlade ljude na kreativno stvaralaštvo, promišljanje i formiranje vlastitih stavova, a ne pasivno prihvatanje “serviranih” informacija, kao i uviđanje da se kroz evropsko zajedništvo postižu najbolji i najkreativniji rezultati“, kažu iz Studentskog pozorišta.

Stvaranje predstave za 24 sata

U prethodnom periodu, članovi projektnog tima na čijem čelu je diplomirani pozorišni režiser i magistar dramatrugije Aleksandar Pejaković, prikupljali su potrebne informacije kroz procese istraživanja i analize učenja. Osim studenata/dramatruga, koji će biti uključeni u sam rad na projeku, uključiće se i profesionalci iz oblasti režije, glume, izrade kostima i dizajna, odnosno profesionalci iz onih oblasti koje su neophodne da bi se izvršilo finalno oblikovanje projekta, koji prvi put na prostore Bosne i Hercegovine uvodi formu nastanka predstave za 24 sata.

„Važno je napomenuti da je temeljno urađeno istraživanje najperspektivnijih evropskih dramaturga i studenata dramaturgije sa akademija umjetnosti u BiH, dok je konačni odabir obavila stručna komisija BSP-a posebno formirana za obavljanje ovog zadatka, a koja se sastojala od eminentnih predstavnika pozorišne scene Bosne i Hercegovine“, istakla je uprava Studentskog pozorišta.

Adaptacija „Podrum scene“

Dodaju da je u pripremnom periodu započet i rad na adaptaciji prostora Podrum scene, gdje su izvršene sve neopodne prepravke koje su uključivale i sklanjanje zahtjevnih i složenih pozorišnih kontrukcija koje su se koristile u prethodnoj sezoni Banjalučkog studentskog pozorišta, kao i postavljanje novih neutralnih scenskih elemenata koji će moći da zadovolje raznolike predstave sa repertoara koje su planirane u okviru realizacije projekta „Omnibus of Young Dramatargus of the European Union“.

Pored prilagođavanja uz izradu multifunkcionlanih scenografija takođe su izvršene i potrebne nabavke rasvjetne opreme i ostale specijalne opreme.

Banjaluka.com / Autor: Vladana Savić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/studenti-iz-evropske-unije-dolaze-u-banjalucko-studentsko-pozoriste/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])