Slađana Zrnić: Naš cilj je dijete ili mlada osoba koja misli

Objavljeno: 10. 8. 2019 u 09:20h

Ako bismo za Studio “Jazavac” kazali da je to škola glume za mlade, vjerovatno ne bismo bili daleko od istine, ali možda preciznija definicija ovog studija koji radi u sklopu Gradskog pozorišta “Jazavac” bila bi da je to mjesto koje okuplja i “proizvodi” zaljubljenike u pozorišnu i umjetnost uopšte.

Ove godine upis u Studio “Jazavac” traje do 31. avgusta, a sama imena glumaca, odnosno predavača poput Slađane Zrnić, Dragane Marić, Velimira Blanića, Sandre Ljubojević, Belinde Božičković, Vladimira Đorđevića i Snježane Mišić govore da upisnicima od septembra do juna, u najmanju ruku, neće biti dosadno.

Koliko je, međutim, Studio “Jazavac” zabava, a koliko zapravo red, rad i disciplina, za “Nezavisne” govorila je glumica Slađana Zrnić.

“Studio ‘Jazavac’ je veoma značajan za djecu i za mlade ljude, jer se radi o jednoj vrsti specijalizacije i neformalnog školovanja. Djeca su tu rasterećena i nauče mnoge stvari, ali ono što je najbitnije, nauče šta im se sviđa, a šta im se ne sviđa. Nauče da misle. Bez obzira na to što mi radimo vježbe glume, nije tu apriori gluma u pitanju, nego i vaspitanje, i oslobađanje, i vježbanje memorije, tako da je to zaista korisno, kako za djecu, tako i za nas predavače”, kazala je Zrnićeva.

Glumica otkriva da u Studiju “Jazavac” postoje časovi dikcije, akrobatike i ukoliko predavač bude u mogućnosti, bude održan i čas jahanja, mačevanja i slično.

“Uglavnom tri puta mjesečno po sat i po održavamo čas glume, a jednom mjesečno sat i po vremena držimo čas dikcije. To je nešto čega se, osim u danima praznika, pridržavamo. Nijedan čas se ne smije izostati. Članarina naravno da postoji i na kraju se radi prezentacija. Prve dvije godine članovi studija prezentuju ono što su radili tokom godine, a na kraju treće godine imaju pravu profesionalnu predstavu”, istakla je Slađana Zrnić, dodajući da već poslije šest mjeseci djeca koja uvide da nisu za to napuste studio, ali da nova, koja su čula od drugara o čemu se tu radi, dolaze.

Ona je govorila i o tome u kojoj mjeri polaznici kasnije ostaju u glumi.

“Velika većina djece je talentovana da pohađa časove glume, ali onda u toku te tri godine, koliko provedu sa nama, neki pokažu da zaista imaju afiniteta, želje i volje, te da će ići dalje. Naravno da ne može svako postati glumac i naravno da je akademija velika stavka u svemu tome. Ono što se meni sviđa u Studiju ‘Jazavac’ jeste da mi odmah na početku kažemo da je u pitanju ljubav prema pozorištu i ljubav prema umjetnosti i da mi ne pravimo glumce, niti to želimo. Glumci se prave na akademiji”, navodi Zrnićeva.

Ona dodaje da na prvi čas sa djecom dolaze roditelji, gdje im bude objašnjeno da je cilj Studija “Jazavac” prije svega dijete koje misli i, ako ništa drugo, kvalitetna pozorišna publika u budućnosti. Na ovom času, kako kaže glumica, obično budu otkrivene i neke od zabluda roditelja.

“Najveći trenutni problem je televizija koja forsira talent emisije, što pjevačke, što glumačke, što imitatorske. Ljudi su, zahvaljujući tome, stekli pogrešan dojam, onda je nama ponekad i nekoliko mjeseci potrebno da objasnimo i djeci i roditeljima da to nije suština glume. Mi jednostavno imamo veliku odgovornost prema toj djeci i naš sistem rada sa njima nikada ne može biti instant”, zaključuje Slađana Zrnić.

Izvor: Nezavisne/ Milan Rakulj/ Foto: N. N.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/sladjana-zrnic-nas-cilj-je-dijete-ili-mlada-osoba-koja-misli/||claudebot