Reditelj Željko Stjepanović: Kada istinu zamijenimo sa laži dobijamo komediju

Objavljeno: 19. 10. 2019 u 13:09h

Da bi opravdali svoje laži likovi predstave “Istina” istinu proglašavaju beskorisnom, surovom i opasnom. Istina može čovjeka da povrijedi a laž da ga zaštiti i sačuva. To što jedni druge lažemo je za naše dobro, kažu oni. Kada tako oklevetanu istinu, koja je jedna i usamljena, zamijenimo sa hiljadu laskavih laži,  dobijamo idealne situacije za komediju.

Rekao je ovo reditelj Željko Stjepanović čija će predstava “Istina” večeras (subota) u 20 časova otvoriti Međunarodni festival glumca “Zaplet” u Banjaluci.

Premijernim izvođenjem komada u kome Stjepanović i igra počinje pozorišni festival na sceni Gradskog pozorišta “Jazavac” koje je i organizator ove manifestacije.

“Komad savremenog francuskog pisca Floriana Zelera “Istina” je priča o o dva bračna para koji su neiskreni jedni prema drugima te posljedicama koje trpe jer ne govore istinu. To je osjetio i Zeler, koji u sedam dramskih situacija razotkriva laž i mehanizme laganja da bi došao do Istine” – kaže Stjepanović.

Nije nimalo jednostavno, dodaje, da reditelj istovremeno bude dio glumačke ekipe.

“Prvi put sam u situaciji da u isto vrijeme režiram i glumim u jednom komadu, nadam se i zadnji put. To se desilo jer su glumci koje smo imali u planu za ovu ulogu angažovani na snimanju filma. Pošto je “Jazavac” planirao da ovom predstavom otvori “Zaplet” i nije bio u mogućnosti da čeka kraj snimanja filma a ja nisam imao obaveza u matičnoj kući, dogovorili smo se  da ja  odigram tu ulogu” – objašnjava Stjepanović.

Raduje ga, kaže, što “Jazavac” nalazi, prevodi i postavlja savremene dramske tekstove pisaca van našeg govornog područja.

“To nam daje uvid  u dešavanja u savremenoj evropskoj dramaturgiji. Ovaj tekst je prvi put preveden a sada i igran u Republici Srpskoj i BiH. “Jazavac” veoma pažljivo bira tekstove koje postavlja na repertoar. Pošto nisu na budžetu tj. opstanak im zavisi od broja gledalaca, buduća predstava mora da se dopadne širem krugu potencijalne publike, a da u isto vrijeme ima i određeni umjetnički kvalitet” – kazao je Stjepanović dodajući da je tekst “Istine” upravo na tom tragu, pisan lako i dopadljivo, a istovremeno pametno i zanimljivo, tako da sa svakom novom scenom  gledalac pita šta će dalje biti.

Tekstu ga je privukla jednostavnost i lakoća kojom pisac obrađuje temu laži u braku.

“Život bi bio puno jednostavniji kad bi jedni drugima govorili istinu, kaže jedan od likova iz predstave.To bi bila čista propast, kad bi ljudi prestali da se lažu, ne bi opstao ni jedan jedini brak na svijetu, uzvraća mu drugi lik iz predstave” – rekao je Stjepanović.

Specifično je, kaže, što je bio uskraćen za proces kroz koji svaki glumac prolazi praveći svoju ulogu.

“Kao reditelj morao sam da pomažem kolegama iz predstave u stvaranju njihovih uloga. I drago mi je da su Aleksandra, Dragana i Ljubiša napravili odlične uloge” – kazao je Stjepanović.

Tim predstave

U predstavi ”Istina” igraju  Aleksandra Spasojević, Dragana Marić, Ljubiša Savanović i Željko Stjepanović. Scenograf je Dragana Purković-Macan, kostimograf je Bojana Mutić, a prevod teksta je uradila Ivana Stjepanović.

Izvor: Glassrpske/ Aleksandra Glišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/reditelj-zeljko-stjepanovic-kada-istinu-zamijenimo-sa-lazi-dobijamo-komediju/||claudebot