Predstava Državnog lutkarskog pozorišta iz Varne oduševila mališane na festivalu u Banjaluci

Objavljeno: 9. 10. 2019 u 16:37h

Sve dugine boje zasijale su juče na sceni Dječijeg pozorišta RS zahvaljujući predstavi “Cipolinove avanture” Državnog lutkarskog pozorišta iz bugarskog grada Varne.

Glumci ovog teatra nastupili su četvrtog dana Međunarodnog festivala pozorišta za djecu. Rediteljka Biserka Kolevska, koja je prethodnih godina režirala brojne predstave u Dječijem pozorištu RS, još jednom je dokazala umijeće da poznate priče za djecu na originalan način pretvori u scenske spektakle. 

Ovog puta na sceni je oživjela omiljene likove Đanija Rodarija, koji su mališane odveli u lavirint pored Zamka. Živopisne lutke radila je Svila Veličkova, koja je autor i scenografije, a muziku potpisuje Nelko Kolarov.

Uloge su povjerene Bojanu Stojanovu, Ivanu Šumarovu, Krasimiru Dobrevu, Evgeniji Vasilevoj, Elici Danailovoj, Diani Stajkovoj, Emiliji Petkovoj, Gergani Gospodinovoj, Tanji Zekovoj, Mariji Tomovoj i Borisu Koevu.

Zahvaljujući glumačkoj ekipi najmlađa publika je upoznala Cipolina – Malenog Luku, ali i Malu groficu Višnju. U veseloj lutkarskoj družini su i Lord Paradajz, Vojvoda Mandarina, Baron Narandža i još niz junaka koji zajedno čine mozaik “Cipolinove avanture”, koja je prvi put na pozorišnoj sceni.

U okviru festivala juče je na maloj sceni Dječijeg pozorišta RS održana Lutkarska radionica sa popularnim glumcem Zijahom Sokolovićem.

Na repertoaru se našla i predstava “Priča o čovjeku i njegovoj sjenci” Teatra “Aktivni sastojak” iz Italije, koja je izvedena na velikoj sceni. Autor i reditelj predstave je Đuzepe Semeraro, a muzike Leone Marko Bartolo. U predstavi igraju Đuzepe Semeraro, Dario Kadei i Leone Marko Bartolo.

Dinamika između čovjeka i crnog nestašnog lika je jednostavna, živahna i ironična priča o vječnoj borbi između dobra i zla, života i smrti, tame i svjetlosti, ljubavi i mržnje. Ovo je predstava bez riječi, za publiku  od šest i više godina, o prividnoj nemogućnosti pomirenja tih vječnih suprotnosti potpomognuta vražjim, kreativnim izumima muzičara koji oblikuje scene ritmom, šumovima i zvukovima.

Sutra

JEŽIĆ ŽOŽO

Pozorište mladih Novi Sad, Srbija

(Dječije pozorište RS, velika scena, 10 i 12 časova)

U DALEKOM KRALjEVSTVU, U DALEKOJ ZEMLjI

Umjetnički studio “Lutka” Moskva, Rusija

(Dječije pozorište RS, mala scena, 11 časova)

PETAR PAN

Teatar za djecu i mlade Skoplje, Makedonija

(Dječije pozorište RS, velika scena, 17 časova)

Izvor: Glassrpske/ Aleksandra Glišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/predstava-drzavnog-lutkarskog-pozorista-iz-varne-odusevila-malisane-na-festivalu-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])