Oduševili publiku: Sremci sa predstavom “Tamo daleko” gostovali u Banjaluci

Objavljeno: 25. 11. 2019 u 10:35h

U velikoj sali nacionalnog teatra u Banjaluci odigrana je predstava „Tamo daleko“ Pozorišta „Dobrica Milutinović“ iz Sremske Mitrovice“ i režisera Miroslava Benke.

predstava

Foto: Pozorište “Dobrica Milutinović”

Nastala po motivima drame „Milica Nikolićeva“ u koprodukciji Pozorišta „Dobrica Milutinović“ i Slovačkog pozorišta „Vladimir Hurban Vladimirov“ iz Stare Pazove, predstava je oduševila banjalučku publiku.

Radnja je smještena u Srem, krajem Prvog svjetskog rata.

Pored antiratnih i patriotskih motiva, veliča se i pobjeda ljubavi između obrazovane djevojke Milice i prisilno mobilisanog njemačkog oficira Vethofa.

Uloge tumače Aleksandar Bako, Jelena Janković, Helena Pop Lazić, Vladimir Balašćak, Nikola Janošević, Igor Piskla, Zdenko Kožik, Jovan Miljević, Tatjana Babinka i Mia Jašo.

“Antiratna drama Vladimira Hurbana Vladimirova dešava se u Sremu krajem Prvog svjetskog rata. Komad je napisan u duhu ljubavne drame između austro-ugarskog oficira, nasilno mobilisanog fon Vethofa, slovenskog porijekla iz roda Kašuba i slobodoumne, obrazovane Milice, sinovice učitelja Nikolića, koja se bori za bolje ime svoje zemlje. Drama obiluje temama patriotizma i antiratnom tematikom i u najplemenitijem smislu veliča pobjedu ljubavi”, rekao je Benka.

Foto: Pozorište “Dobrica Milutinović”

Praizvođenje, odnosno prvu postavku je doživjela je 1934. godine u Slovačkom narodnom pozorištu u Bratislavi, sa tada najboljom glumačkom podjelom koju je pozorište imalo i u režiji čuvenog Janka Borodača.

Drama je postavljena i kao TV drama za Slovačku RTV u Bratislavi, Slovački radio, a igrana je i u drugim pozorištima u Srbiji i Slovačkoj.

Izvor: srpskainfo.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/odusevili-publiku-sremci-sa-predstavom-tamo-daleko-gostovali-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])