“Mačak u čizmama” na XXIII Susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH

Objavljeno: 27. 9. 2018 u 13:03h

Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske „Mačak u čizmama“ predstaviće se, u četvrtak , 27. septembra, bugojanskoj publici i stručnom žiriju XXIII Susreta pozorištakazališta lutaka Bosne i Hercegovine koji se održavaju od 24. do 28. septembra u organizaciji Kulturno-sportskog centra Bugojno.

Ova lutkarska predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske dobitnik je nagrade za najbolju predstavu u cjelini na ovogodišnjem 25. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici. Nastala je prema motivima istoimene bajke Šarla Peroa, dramatizaciju je radila Teodora Popova, režiju Todor Valov, a scenografiju i lutke Stefka Kjuvlijeva. S obzirom na to da objedinjuje različite vizuelne elemente kao što su video animacija, živa igra, lutke, maske i kostimi u njoj može da uživa publika svih uzrasta i ukusa.

U predstavi igraju: Božana Bijelić, Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Duško Mazalica i Slobodan Perišić.

Na ovogodišnjim Susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH, pored Dječijeg pozorišta Republike Srpske predstave će igrati i Bosansko narodno pozorište Zenica, Pozorište mladih Sarajevo, Lutkarsko kazalište Mostar, Pozorište lutaka Mostar, Gradsko pozorište „Jazavac“ Banjaluka, Dječije pozorište „Eko–Art“ Bugojno i Kulturno-informativni centar Tomislavgrad.

Predstave u takmičarskom dijelu programa ocjenjivaće stručni žiri Festivala koji čine: Cvetin Aničić, glumac-lutkar iz Šida, Marko Vukosav, student Akademije umjetnosti u Banjaluci i Antonio Džolan iz Bugojana.

U okviru susreta održaće se i više okruglih stolova, dramskih radionica i druženja s domaćim dječijim piscima.

Riječ reditelja:

Možete li da dresirate mačku? Ne vjerujem. Prije će mačka vas natjerati da joj ispunjavate želje.

Uz mnogo mačjeg šarma, mačak Žilber manipuliše ljudima kako bi siromašnog mlinarevog sina pretvorio u Markiza de Karabasa. Postiže svoj cilj s mnogo lukavstva, misterije, laži i avantura, ali ponajviše svojim urođenim talentom da lovi miševe.

Teško da je Šarl Pero očekivao da će njegov junak postati alegorijska slika – prototip, model savremenog čovjeka sa modernom profesijom stiliste.
Ili, barem ja tako vidim savremeni lik Mačka u čizmama.

Poznata bajka će na sceni oživjeti kao groteskni kabare koji će da vas nasmije, provocira, te ismijava ljudsku glupost, lakomislenost, sujetu, potkupljivost i želju za intrigama.

U ovoj našoj predstavi ne postoji lik za uzor.

Nažalost, civilizovano Čovječanstvo nije uspjelo da pobijedi laž, korupciju i manipulaciju, kao sredstva sticanja vlasti, bogatstva i društvenog položaja.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/macak-u-cizmama-na-xxiii-susretima-pozorista-kazalista-lutaka-bih/||claudebot