Izabrane predstave Međunarodnog festivala monodrame mladog glumca: Priče o usamljenim junacima i njihovim borbama

Objavljeno: 18. 5. 2019 u 15:38h

“Biti spreman to je sve”, reče prije gotovo pola milenijuma najznačajniji junak najvećeg dramskog pisca svih vremena. Ali, kako znati da li je čovjek spreman i kako to spreman treba da izgleda u očima gledaoca? Jedini način je zaigrati, a odgovor će se roditi sam.

Ispričala je ovo selektorka predstava ovogodišnjeg Festivala monodrame mladog glumca, Ljiljana Čekić o odabranim komadima za treći festival, koji će biti održan od 2. do 7. juna, u okviru pratećeg programa 22. Teatar festa “Petar Kočić”, i od ove godine nosi naziv Međunarodni festival monodrame mladog glumca.

Glavna namjera festivala je predstavljanje mladih i nedovoljno afirmisanih glumaca pozorišnoj publici, a ove godine se održava pod sloganom “Najbolje tek dolazi”.

“Festival monodrame mladog glumca po svom kvalitetu i značaju ne zaostaje za “velikim festivalom”, već odvažno, sa mnogo energije i posvećenosti, raste i razvija se ne sluteći dokle bi mogao da dođe, jer kako reče Nikolaj Gogolj “Mladost je srećna, jer za nju postoji budućnost””,- rekla je Čekićeva.

Za ovogodišnje izdanje izabrano je šest monodrama: “Pometnja pitomca” Terlesa Roberta Muzila, u dramatizaciji Vaska Raičevića i režiji Zorana Rakočevića u kojoj igra Marko Todorović (ATAK Podgorica), “Nisam bila ovde”, Nede Gojković, u režiji Mine Ćirić, u kojoj igra Tatjana Dimitrijević (Fakultet dramskih umetnosti Beograd), te “Ja, Isidora”, Kristine Šikanić (Akademija umjetnosti, Banjaluka). Pored pomenutih, publika će imati priliku da pogleda i monodrame “Robijaš” Ahmeta Muratbegovića, u dramatizaciji i režiji Muniba Milinkića, u kojoj igra Adem Smailhodžić (Zenica), “Pesnik za pesnika” Momčila Nastasijevića, u kojoj igra Ivan Perković (NASTeatar, Gornji Milanovac) i “Ima neka tajna veza” Duška Trifunovića i Ivana Dimića, u kojoj igra Milan Dimić (Akademija umjetnosti UNIBL).

Čekićeva je objasnila da su mladi umjetnici nadahnuća za monodrame pronalazili u biografijama slavnih ličnosti, ali i u životima heroja i antiheroja, otkrivajući interesantne i intrigantne teme.

“Kroz njihov umjetnički izraz provlače se savremene socijalne teme koje predstavljaju integralni i neraskidivi dio sociološko-ideološkog miljea u kome su nastale i iz koga se prelivaju u drugačije, a ipak iste sredine. Iako monodrama glumcu nudi mogućnost interpretacije više likova koje svojom igrom stvara pojedinac-scenski usamljenik, predstave koje su izabrane u takmičarski program ovogodišnjeg festivala govore o usamljenim junacima, njihovim životnim pričama, razmišljanjima, strahovima, iskušenjima, borbi ili  životu” – dodala je Čekićeva.

Ovogodišnji Teatar fest “Petar Kočić” biće održan od 1. do 8. juna.

Težina forme

“Ponekad provokativni, ali uvijek posvećeni onome šta rade, sa mnogo vjere da pozorište ipak može da promijeni svijet mladi glumci hrabro ulaze u najtežu i najnepopularniju pozorišnu formu – monodramu. Bez pomoći partnera, često i bez ikakvog dekora, poput gladijatora, oni stupaju na scenu – arenu i započinju svoju borbu sa zamišljenim protivnicima pred očima gledalaca. Svjesni dobre energije onih koji ih posmatraju, ali i vlastite vrijednosti, mladi lavovi uspijevaju da savladaju iskušenja koje nameće pozorišna estetika i 30, 40, ili 60 minuta drže pažnju gledalaca nižući perle na svom scenskom djelu” – rekla je Čekićeva.

Izvor: Glassrpske/ Milanka Mitrić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/izabrane-predstave-medjunarodnog-festivala-monodrame-mladog-glumca-price-o-usamljenim-junacima-i-njihovim-borbama/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])